Vyno spalvos- Somelje Spausdinti
Straipsniai - Ūkis ir aplinka
Antradienis, 07 Sausis 2014 20:17

 Someljė – prestižinė profesija, dažniausiai sutinkama restorane, reikalaujanti išprusimo vyno, stipriųjų gėrimų, kavos, arbatos, vandens ir maisto srityje.
Žodis „someljė“ kildinamas iš senosios prancūzų kalbos žodžio bete de somme (išvertus reiškia „nešulinis gyvulys“). Nuo XIV amžiaus pradžios, karaliaus dvare someljė pavadintas asmuo, atsakingas už bagažo transportavimą, vėliau – už baltinius, Indus, maistą bei vyno rūsį. XVII amžiuje someljė ruošdavo stalo įrankius, prie valgių parinkdavo vynus. Su laiku, dauguma funkcijų atkrito ir liko tik vyno rūsio saugotojas, vyno žinovas ir pateikėjas.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

Trūkinėja video vaizdas?  - palaukite kol pilnai užsikraus filmas !
Šiais laikais Someljė darbui keliami itin aukšti reikalavimai. Tai sudėtinga, be galo kompleksiška ir intelektuali profesija. Aukščiausios klasės Someljė vaidmuo – kur kas platesnis nei darbas tik su vynais. Somelje funkcijos apima visus restorano paslaugų aspektus, reikalingos žinios ne tik apie vyną ir maistą, būtinas išprusimas ir alaus, stipriųjų gėrimų, kokteilių, gaiviųjų gėrimų, mineralinio vandens ir net tabako srityje.


Aukščiausios klasės Someljė pirmiausiai privalo puikiai išmanyti vynus ir virtuvę, žinoti viską apie vyno rinką, kas įtakoja vyno kokybę, pažinti vynus iš aromato, žinoti jų paslaptis, mokėti jas atskleisti ir elegantiškai bei teisingai jį pateikti.
Geras someljė – ne tik savo srities profesionalas, bet ir puikus patarėjas, bendrautojas, apie vynus išmanantis daug daugiau nei bet kuris vyndarys.
Svarbus someljė darbo momentas yra jo ryšys su klientais, todėl jis turi būti geras psichologas, kad galėtų bendrauti su restorano svečiais, įgautų jų pasitikėjimą. Vyno pateikimo ritualas turi nemažą įtaką jo darbui ir kliento nuotaikai, o intelektas ir puikus vynų išmanymas padeda išspręsti ginčus, susijusius su vyno parinkimu.

Kaip ir kitų profesijų atstovai, someljė turi savo profesinius susivienijimus įvairiose šalyse. Daugiau nei penkiolika metų veikia Tarptautinė someljė gildija (International Sommelier Guild), kurios nariai yra nacionalinės asociacijos. Vienas pagrindinių šių asociacijų uždavinių yra someljė specialybės prestižo aukštinimas ir profesinis lavinimas.
Lietuvos someljė asociacija susikūrė 2005 metais. Jos tikslas - vienyti Lietuvoje dirbančius gėrimų ir maisto žinovus – dėstytojus, restoranų, barų darbuotojus, žurnalistus, rašančius vyno tema, atitinkamų produktų gamintojus, prekybininkus, tiekėjus bei kitus gėrimų ir maisto rinkos dalyvius, skleisti someljė profesiją, palaikyti ir kelti profesinės etikos lygį.
Daugelyje šalių profesionalaus someljė studijos trunka keletą metų. Didelę laiko dalį užima praktika: vynuogynų lankymas ir vynų degustavimas. Lietuvoje taip pat galima įgyti someljė išsilavinimą. Mokymų programa trunka beveik metus.

Savo geriausius gebėjimus profesionalūs viso pasaulio someljė turi galimybę atskleisti įvairiuose čempionatuose. Pasaulinėje praktikoje nuo 1969-ųjų, kas treji metai rengiamas pasaulio someljė čempionatas, kur renkamas geriausias pasaulio someljė. Someljė žinios tikrinamos ne tik vyno srityse- jie turi išmanyti ir cigarus, kavą, arbatą, alų, visus stipriuosius gėrimus ir likerius, maistą. Labai svarbu ne tik teoriškai išmanyti, bet ir sparčiai dirbti su taurėmis, dekanteriais, atidarytuvais. 
Baltijos šalių somelje čempionatas rengiamas nuo 2006 metų. Tai kasmetinės Lietuvos, Latvijos ir Estijos someljė varžybos, kuriose dalyvauja nacionalinių čempionatų nugalėtojai. Jie varžosi tradicinėse rungtyse: teorinių žinių patikrinimas raštu, aklasis vyno degustavimas ir vertinimas raštu, dekantavimas, vyno meniu klaidų taisymas, vyno ir kitų alkoholinių gėrimų degustavimas žodžiu, cigarų rungtis, vyno ir maisto derinimas, bei šampano pilstymas.
Į Lietuvą someljė profesija atkeliavo ne taip seniai. Dar vos prieš dešimtmetį nė viename Lietuvos restoranų ar vyno parduotuvių nebūtume sutikę profesionalaus someljė. Pirmuosiuose Baltijos šalių čempionatuose mūsų šaliai taip pat atstovavo ne profesionalai, o šios veiklos entuziastai-mėgėjai. Tačiau šiandien situacija kur kas labiau džiugina. Vis daugiau šios srities aistruolių tampa profesionaliais someljė, demonstruodami sparčiai augantį pasirengimą ir stebindami kompetencija.

Norint tapti puikiu someljė, vien žinių nepakanka. Reikia daug kruopštaus darbo, didelio pasiruošimo ir, žinoma, begalinės aistros tam, ką darai.

Kaip kelti gėrimų vartojimo kultūrą mūsų šalyje? Kas slypi vyno butelyje, kurio kaina parduotuvėje 10 litų?
Lietuva pasaulyje pripažintais vynais kol kas pasigirti negali. Tačiau perspektyva yra. Neabejojame, to slapta tikisi ir dauguma vyno mėgėjų. Juk iš uogų, vaisių ar, pagaliau, pienių žiedų, galima taip pat pagaminti gerą vyną, prilygstantį ir net lenkiantį savo kokybe, skoniu bei verte, tikruoju vadinamą  vynuogių vyną.

LAST_UPDATED2