JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL Valgytojai, gelbėkimės patys! 80% ligų gauname nuo maisto, 15% - nuo judėjimo stokos, 5% - nuo kitų veiksnių
Šiandien didžiuosiuose maisto prekių parduotuvėse natūralių, ekologiškai švarių maisto produktų iš vis nėra. Tūkstančiai maisto prekių rodo tik tai, kad čia yra ne tikri maisto produktai, o tik jų erzacgaminiai – falsifikatai. Dabar lietuviai tapo nebe maisto vartotojais, o 4F - fatališkai fanatiški falsifikatų fagai. Normalia kalba: priverstinai įtikinti netinkamo mitybai maisto ėdikai.
Lietuvos kulinarijoje randame minint ir aliejų, ir alyvą. Iki XVII amžiaus, kol lietuvių aukštuomenės rūmuose ir dvaruose, vėliau dvasiškių, miestelėnų ir vėliausiai valstiečių buityje neatsirado olandiško tipo krosnių ir viryklių (sūduvių vadinamų „mašinų“) su ketiniais rinkiais ir kitokiais virtuviniais indais, keptuvėmis, lietuviai kepsnius (dažniausiai visą žvėrį, gyvulį, paukštį ar žuvį kepdavosi ant aksčių (iešmų) arba ant grotelių virš žarijų, o duonkepėse krosnyse ant skardų, įkaitintuose kiauliniuose arba žąsiniuose taukuose, lydytame svieste, bet ne aliejuje. Aliejų daugiausiai naudojo šaltųjų užkandžių, raugintų daržovių, vaisių, grybų gardinimui. Aliejų lietuviai šaltai spaudė iš dilgėlių sėklų ir net iki mūsų dienų yra išlikęs paprotis darže, sode, prie ūkinių pastatų palikti plotelį dilgėlių sąžalynui. Palyginkite: dilgėlių sėklose yra 32% aliejaus, o saulėgrąžų - 38% aliejaus. Dilgėlių, kanapių ir sėmenų aliejų lietuviai vartoja tūkstančius metų, o saulėgrąžų aliejų lietuviai pradėjo vartoti tik XIX amžiaus pabaigoje, panašiai tada, kai jį pradėjo Europoje gaminti. Ir tik mūsų laikais korumpuoti valdininkai uždraudė lietuvių ūkininkams auginti vietinės veislės kanapes, kurios neturi narkotinių medžiagų, bet gali nukonkuruoti iš modifikuotų rapsų ir sojų išgaunamą „aliejų“, kuris yra pavojingas žmogaus sveikatai, geninei sistemai ir asmenybės tapatybei. Lietuvoje jau niekas nebeaugina ir specialių veislių linų, kurių sėmenys duodavo ypatingai sveiką ir ypatingai gero skonio aliejų. Beje, žmonės savo mityboje vartojantys šalto spaudimo sėmenų aliejų, niekada neserga kepenų, tulžies ir inkstų akmenligėmis. Linų sėmenų aliejuje esančios omega–3 riebalų rūgštys ne tik padeda apsisaugoti nuo aterosklerozės, aukšto kraujospūdžio ir širdies ligų, bet ir skatina susikaupusių riebalų sudeginimą. Šiandien sėmenų aliejus naudojamas nebe žmonių sveikai mitybai, o tik dažų gamyboje... Alyvų aliejų (alyvos) lietuvių aukštuomenė vartojo nuo XVI amžiaus, vėliau apie XVIII amžių alyvų aliejus atsirado sankrovose (parduotuvėse), atvežamo iš Graikijos, Italijos ir Ispanijos, nes nemaži alyvos kiekiai būdavo naudojami bažnyčių ir vienuolynų reikmėms bei aukštojoje virtuvėje (didikų ir bajorų, kunigų ir vienuolių, pirklių, turtingesnių miestiečių). Mūsų krašte nuo neatmenamų laikų maisto ruošyboje buvo vartojamos įvairų įvairiausios aromatinės žolelės. Etnologų užrašai, ypač žymios vaistažolių tyrinėtojos, farmacininkės, botanikės, Lietuvos gamtos ir tradicijų žinovės Eugenijos Šimkūnaitės knygos rodo, kad net eilinė, neišsilavinusi atkampios sodybos moterėlė valgio gardinimui naudojo per 120 aromatinių augalų, kurie augo čia pat po ranka aplinkinėse pievose, laukuose, miškuose. Kitų kraštų pirkliai į Lietuvos Didžiąją kunigaikštiją įveždavo daug egzotiškų prieskonių. 1569 birželio mėnesio įsaku Lietuvos Didysis kunigaikštis Žygimantas Augustas Lietuvos muitinėms nurodo iš Rytų šalių pirklių imti nuo pipirų 20 grašių muito, nuo imbiero - 12 grašių, nuo šafrano - 5 grašius, nuo kūmynų (rytietiški kmynai, turintys vos jaučiamą anyžių kvapą) – 3 grašius, nuo ryžių ir migdolų – 2 grašius, nuo cinamonų – 1,5 grašio, nuo gvazdikėlių ir muskatų riešutų – 1 grašį (Lietuvos Metrika, 1567-1571m. , 41-44 psl.)
GAL IR NE PANACĖJA, B ET JAU TŪKSTANČIUS METŲ LIETUVIAMS ŽINOMA, KAD šalto spaudimo sėmenų aliejus gydo širdies ir kraujagyslių susirgimus Skirtingose pasaulio šalyse atliekant mokslinius tyrimus buvo nustatyta, kad linų sėmenyse esančios medžiagos sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Klinikinių tyrimų metu buvo pastebėta, kad pacientams, kurie kasdien suvalgydavo po 2–6 šaukštus linų sėmenų, cholesterolio kiekis kraujyje per 4 savaites sumažėjo 9–18 proc. Kito tyrimo metu, antsvorį turinčių žmonių grupei, kiekvieną dieną buvo rekomenduota išgerti po 2-3 šaukštus linų sėmenų aliejaus. Gauti rezultatai buvo stulbinantys. Per keletą savaičių pavyko pasiekti tokį ryškų šių asmenų kraujagyslių būklės pagerėjimą, koks paprastai pasiekiamas tik intensyviai sportuojant.
šalto spaudimo sėmenų aliejus gydo nutukimą Linų sėmenų aliejuje esančios omega–3 riebalų rūgštys ne tik padeda apsisaugoti nuo aterosklerozės, aukšto kraujospūdžio ir širdies ligų, bet ir skatina susikaupusių riebalų sudeginimą. Tyrimais nustatyta, kad omega–3 riebalų rūgštys padeda transportuoti riebalus į ląsteles, kur jie paverčiami energija. Pastebėta, kad kasdieninio raciono papildymas linų sėmenų produktais ne tik padeda kontroliuoti apetitą, bet ir aktyvina peristaltiką bei greitesnį žarnyno turinio pasišalinimą, todėl dažniau tuštinamasi, mažiau maisto rezorbuojasi. Linų sėmenyse esančios augalinės skaidulos didina maisto tūrį, sukelia sotumo pojūtį ir slopina apetitą.
šalto spaudimo sėmenų aliejus gydo opas Linų sėmenyse ypač gausu gleivinančių medžiagų, kurios mažina skrandžio rūgštingumą bei skatina gynybinius (apsauginius) skrandžio procesus. Sėmenų gleivės silpnina toksinių medžiagų poveikį, apsaugo virškinimo traktą nuo dirginimo, slopina uždegimą, todėl gerėja pažeistų audinių atsinaujinimas ir jų funkcijos. Linų sėmenų aliejus sušvelnina opų sukeltus skausmus, neleidžia joms plėstis, ramina virškinimo traktą.
šalto spaudimo sėmenų aliejus gydo sąnarių susirgimus Linų sėmenyse esantys augaliniai lignanai (augalinės kilmės hormonai) pasižymi savybe neutralizuoti laisvuosius radikalus, kurie laikomi didžiausiais degeneracinių, tame tarpe ir sąnarių ligų, kaltininkais. Linų sėmenų aliejuje esančios omega–3 riebiosios rūgštys gerina kalcio absorbciją, greitina sąnarių traumų gijimą, padeda sušvelninti ūmius ir lėtinius sąnarių skausmus, malšinti uždegimą bei tinimą. Linų sėmenų aliejų ypač patartina vartoti patyrus sąnarių traumas (raiščių, sausgyslių patempimai), taip pat sergant reumatoidiniu artritu, osteoartroze.
<< Pradžia < Ankstesn 1 2 3 Sekantis > ir >>
|