Tyrimai Šventaragio slėnyje

Katedros ir Valdovų rūmų teritorijos tyrinėtojams reikia prisiminti Lietuvos metraščiuose užrašytas legendas, kuriose kalbama apie kunigaikštį Šventaragį ir Šventaragio slėnį.XVI a. Lietuvos metraščiuose bei Motiejaus Stijkovskio „kronikoje“.. nurodoma,...

Baltų menas

„Galėčiau populiariai paistyti, kaip sunku ir sudėtinga atgauti atmintį, bet ne, pasakysiu tiesiai – savęs atpažinimas yra vienas didžiausių džiaugsmų, suteiktų žmonių giminei. Tai teikia švelnią artimos istorijos perspektyvoje raibuliuojančią ...

Kryžiaus žygis prieš Pilėnus

„Lietuvos rytas“ vėl demonstruoja ne kokią reputaciją, šiandien publikavęs straipsnį ir vaizdo įrašą, kuriuose skleidžiamos sufantazuotos istorijos apie Pilėnus ir juos gynusius didvyrius. Dienraščio žurnalistų Luko Pilecko ir Tomo Vaisetos ...

Rokantiškių piliavietė-spindesys ir praradimai

Rokantiškių piliavietės kiemo vakarinėje dalyje archeologai atidengė gotikinio ir renesansinio stiliaus mūrus, o rytiniame – nežinomo pastato ...

Žmogus ir žvaigždės

Žmogus. Saulė.Dangus.Žvaigždė.Lietus Žmogus…myli saule, bet nesuvokia kad ja negalima manipuliuoti. Žmogui…patinka dangus, bet jis jo nevertina, netausoja ir nesaugo. Žmogui…patinka žiūrėti i žvaigžde, bet jis nesupranta, kad negali pasilikti tik ...

Kalvystės paslaptys

Kalvystė - vienas senoviškiausių amatų, kurio esmė yra daiktų kalimas iš metalų. Senovėje kalvystė neretai apimdavo ir rūdos paiešką, metalo išlydymą. Dabar kalviai suvokiami, kaip žmonės, dirbantys su geležimi ir ...

Airėnų akmuo

Dūkštai , Vilniaus rajono sav. Airėnų akmenį Jūs galite rasti, važiuodami keliu Vilnius – Kernavė. Pravažiavę Dūkštas ir pakilę į aukštą kalną, pasukite į dešinėje kelio pusėje esančią automobilių stovėjimo ...

Mildos šventė.Mitas iš praeities-tikrovė šiandien

Lietuviai turėjo Mildą, meilės, laisvės ir piršlybų deivę. Jos vardas pirmąkart paminėtas 1315 m. kryžiuočių Tryro magistro dokumente, kuriame rašoma apie upę Mildą. Galbūt tai tas pats Varėnos rajone netoli ...

Piliakalnis Vilniaus centre

Vilniuje, kairiajame Neries krante, priešais Pedagoginį universitetą, baigta statyti Roberto Antinio skulptūra „Puskalnis“. Tai ore pakibusį pilkapį primenantis kūrinys, sujungiantis pakrantės peizažą ir žemės meno ...

News Image

Tyrimai Šventaragio slėnyje

Katedros ir Valdovų rūmų teritorijos tyrinėtojams reikia prisiminti Lietuvos metraščiuose užrašytas ...

News Image

Baltų menas

„Galėčiau populiariai paistyti, kaip sunku ir sudėtinga atgauti atmintį, bet ne, pasakysiu tiesiai –...

News Image

Kryžiaus žygis prieš Pilėnus

„Lietuvos rytas“ vėl demonstruoja ne kokią reputaciją, šiandien publikavęs straipsnį ir vaizdo įrašą...

News Image

Rokantiškių piliavietė-spindesys ir prar

Rokantiškių piliavietės kiemo vakarinėje dalyje archeologai atidengė gotikinio ir renesansinio stili...

News Image

Žmogus ir žvaigždės

Žmogus. Saulė.Dangus.Žvaigždė.Lietus Žmogus…myli saule, bet nesuvokia kad ja negalima manipuliuoti. ...

News Image

Kalvystės paslaptys

Kalvystė - vienas senoviškiausių amatų, kurio esmė yra daiktų kalimas iš metalų. Senovėje kalvystė n...

News Image

Airėnų akmuo

Dūkštai , Vilniaus rajono sav. Airėnų akmenį Jūs galite rasti, važiuodami keliu Vilnius – Kernavė. P...

News Image

Mildos šventė.Mitas iš praeities-tikrovė

Lietuviai turėjo Mildą, meilės, laisvės ir piršlybų deivę. Jos vardas pirmąkart paminėtas 1315 m. kr...

News Image

Piliakalnis Vilniaus centre

Vilniuje, kairiajame Neries krante, priešais Pedagoginį universitetą, baigta statyti Roberto Antinio...

Translate

Televizijos laidos

Norint rašyti straipsnį



Apklausa

Ar reikia istorinės akmens amžiaus gyvenvietės Lietuvai
 

Dabar tinkle

Mes turime 26 svečius online

Jei norite paremti

Šiame projekte labai laukiama ir pilietinė iniciatyva!
Nelikite abejingais mūsų protėvių istorijai - tai ne tik mūsų šaknys, patriotizmo puoselėjimas, bet ir vienas iš valstybingumo pamatų.
Būsime dėkingi ir mus parėmusiems.
Juridinis projekto asmuo VšĮ"Baltų Atlantida"
įm.k 301741051
Tikslines lėšas mums galite pervesti ar paaukoti 2%
A/S: LT827400030400023810
Danske bankas
Mums rašykite el.p:
saulius.novikas@init.lt
Mob.tel: +370 612 76515
Svetainė atnaujinama
Advento, Kūčių ir Kalėdų valgiai PDF Spausdinti Email
Straipsniai - Kulinarija-maistas ir mityba
Ketvirtadienis, 17 Gruodis 2009 17:06

Šventųjų Kalėdų šokoladinės bobelės
 
       

Bet svarbiausias Šventųjų Kalėdų aromatas – yra šviežių meduolių, tauriai papildantis žiemos sniego, kalėdinės elgutės, degančių žvakelių ir kepamos žąsies kvapus. Kiekviena lietuvė, net ir niekada negaminusi valgyti, genetiškai yra puikiausia ir geriausia šeimininkė pasaulyje, todėl bet kuriai poniai ar panelei būtų vieni niekai šiai gražiai šeimos šventei iškepti specialius pamirštus ir todėl šiandien neįprastus meduolius - šokoladines bobeles. Senose lietuviškose kulinarinėse knygose radau fantastišką receptą, tad siūlau jas ir išsikepti.

Į dubenį, prikaistuvį arba puodą įdėkime 150g sviesto, 250g cukraus, 400g medaus ir kaitinkime, kol ištirps. Indą nukelkime ir pamaišant masę atvėsinkime. Keturis kiaušinius suplakime iki putų, į kiaušinius suberkime 50g persijotos kakavos, 125g maltų migdolų, prieš tai juos nuplikius ir nuėmus tamsias odeles. Būtinai įberkime nepilną šaukštelį maltų cinamonų, žiupsnelį maltų kardamonų ir mažesnį žiupsnelį maltų kvapiųjų pipirų. Po to įpilkime 6 šaukštus tamsaus romo. 500g aukščiausios rūšies kvietinių miltų išmaišykime su 1 pakeliu kepimo miltelių. Dabar visus ingredientus sudėkime į dubenį ir išplakime tešlą.
Įdarui nuplaukime spanguoles. (tinka ir atlaidintos šaldytos, tik išrinkime didesnes sveikas uogas). Pasiruoškime formeles, į kurias pilsime tešlą. Formelės gali būti skardinės, jas galime pasidaryti ir iš kietesnio popieriaus, nepamirškime ištepti sviestu ir pabarstyti džiūvėsėliais, - lengviau išsiims. Aš naudoju silikonines (didelis jų pasirinkimas yra Vilniaus, Kauno, Šiaulių „Sangaidos“ „Contacto“ parduotuvėse), kuriuose kepiniai gerai iškepa, lengvai išsiima, o kepinių paviršius gaunasi lygus ir blizgantis.
Tešlą  supilkime į 12 formelių, į kiekvieną įsprauskime po tris spanguoles. Į vieną spanguolių nedėkime, o įsprauskime gerai nuplautą monetą – kam teks ši bobelė, tam visus metus seksis su pinigais, tik būtinai šią monetą reikės nešiotis piniginėje.
Kepkime bobeles 180 laipsnių karštumo orkaitėje 15-20 minučių. Karštas išimkime iš orkaitės ir formelių, o kai atvės, apipilkime šokoladiniu glajumi. Glajui 300g šokolado ištirpinkime su 40g gero sviesto, o dar geriau kakavos sviesto, jei tik tokio gautumėte.

Panevėžio kleboniški kalėdiniai riešutų sausainiai
 
 
 
Senovėje Panevėžyje tai būdavo labai populiarūs sausainiai, kuriais klebono gaspadinės vaišindavo klebonijų svečius, o zakristijonas juos veždavosi su savimi, kad kalėdojantis klebonas turėtų kuo pavaišinti parapijiečius. Geresnės gaspadinės nepatingėdavo šventėms iš anksto prisimalti skrudintų riešutų miltų ir šiems sausainiams tešlą gamindavo vien tiktai iš riešutų miltų. Prieš Šventąsias Kalėdas klebono gaspadinės netgi kviesdavosi talkas, kad padėtų kepti šiuos šventinius sausainius, nes kalėdojantiems klebonams dovanoms reikėdavo jų nemažai.
Į dubenį išsijokite 360g kvietinių miltų, įmuškite 2 kiaušinius, įberkite 200g cukraus, sudėkite vieno apelsino cedrą (tarkuotą geltoną odelę), 2,5g (pusę arbatinio šaukštelio) kepimo miltelių ir tiek pat vanilės esencijos. Sumaišykite ir įberkite 160g paskrudintų ir sukapotų graikinių riešutų. Padalinkite tešlą į dvi dalis ir kiekvieną dalį sukočiokite į pailgą 20 cm. ilgio „dešras“. Padėkite „dešras“ ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir 150 laipsnių temperatūroje kepkite apie 20 minučių. Palaukite, kol iškeptos „dešros“ atšals, ir supjaustykite labai plonomis ripkelėmis. Ripkeles sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą atpjauta puse į viršų. Kepkite vidutinio karštumo temperatūroje dar apie 20 minučių.

Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
A.Vincentas Sakas

LAST_UPDATED2
 
Komentarai (3)
klausimas
-4 Šeštadienis, 19 Spalis 2013 21:40
Kuriuo metų laiku būdavo dengiamas virsmo stalas iki krikščionybės?
Klausimas
-5 Antradienis, 19 Spalis 2010 23:00
Kodėl yra švenčiamos Kūčios? Ačiū už atsakymą.
Labai ačiū ponui Sakui už senųjų pa
-6 Ketvirtadienis, 17 Gruodis 2009 19:27
Undinė
Labai ačiū ponui Sakui už senųjų patiekalų receptus. Nuolat laukiu naujų jo straipsnių.

Komentuoti

Jūsų vardas:
Pavadinimas:
Komentaras (čia galite naudoti HTML žymas):
  Kodas patikrinimui. Tik mažosios raidės be tarpų.
Kodas: