Tyrimai Šventaragio slėnyje

Katedros ir Valdovų rūmų teritorijos tyrinėtojams reikia prisiminti Lietuvos metraščiuose užrašytas legendas, kuriose kalbama apie kunigaikštį Šventaragį ir Šventaragio slėnį.XVI a. Lietuvos metraščiuose bei Motiejaus Stijkovskio „kronikoje“.. nurodoma,...

Baltų menas

„Galėčiau populiariai paistyti, kaip sunku ir sudėtinga atgauti atmintį, bet ne, pasakysiu tiesiai – savęs atpažinimas yra vienas didžiausių džiaugsmų, suteiktų žmonių giminei. Tai teikia švelnią artimos istorijos perspektyvoje raibuliuojančią ...

Kryžiaus žygis prieš Pilėnus

„Lietuvos rytas“ vėl demonstruoja ne kokią reputaciją, šiandien publikavęs straipsnį ir vaizdo įrašą, kuriuose skleidžiamos sufantazuotos istorijos apie Pilėnus ir juos gynusius didvyrius. Dienraščio žurnalistų Luko Pilecko ir Tomo Vaisetos ...

Rokantiškių piliavietė-spindesys ir praradimai

Rokantiškių piliavietės kiemo vakarinėje dalyje archeologai atidengė gotikinio ir renesansinio stiliaus mūrus, o rytiniame – nežinomo pastato ...

Žmogus ir žvaigždės

Žmogus. Saulė.Dangus.Žvaigždė.Lietus Žmogus…myli saule, bet nesuvokia kad ja negalima manipuliuoti. Žmogui…patinka dangus, bet jis jo nevertina, netausoja ir nesaugo. Žmogui…patinka žiūrėti i žvaigžde, bet jis nesupranta, kad negali pasilikti tik ...

Kalvystės paslaptys

Kalvystė - vienas senoviškiausių amatų, kurio esmė yra daiktų kalimas iš metalų. Senovėje kalvystė neretai apimdavo ir rūdos paiešką, metalo išlydymą. Dabar kalviai suvokiami, kaip žmonės, dirbantys su geležimi ir ...

Airėnų akmuo

Dūkštai , Vilniaus rajono sav. Airėnų akmenį Jūs galite rasti, važiuodami keliu Vilnius – Kernavė. Pravažiavę Dūkštas ir pakilę į aukštą kalną, pasukite į dešinėje kelio pusėje esančią automobilių stovėjimo ...

Mildos šventė.Mitas iš praeities-tikrovė šiandien

Lietuviai turėjo Mildą, meilės, laisvės ir piršlybų deivę. Jos vardas pirmąkart paminėtas 1315 m. kryžiuočių Tryro magistro dokumente, kuriame rašoma apie upę Mildą. Galbūt tai tas pats Varėnos rajone netoli ...

Piliakalnis Vilniaus centre

Vilniuje, kairiajame Neries krante, priešais Pedagoginį universitetą, baigta statyti Roberto Antinio skulptūra „Puskalnis“. Tai ore pakibusį pilkapį primenantis kūrinys, sujungiantis pakrantės peizažą ir žemės meno ...

News Image

Tyrimai Šventaragio slėnyje

Katedros ir Valdovų rūmų teritorijos tyrinėtojams reikia prisiminti Lietuvos metraščiuose užrašytas ...

News Image

Baltų menas

„Galėčiau populiariai paistyti, kaip sunku ir sudėtinga atgauti atmintį, bet ne, pasakysiu tiesiai –...

News Image

Kryžiaus žygis prieš Pilėnus

„Lietuvos rytas“ vėl demonstruoja ne kokią reputaciją, šiandien publikavęs straipsnį ir vaizdo įrašą...

News Image

Rokantiškių piliavietė-spindesys ir prar

Rokantiškių piliavietės kiemo vakarinėje dalyje archeologai atidengė gotikinio ir renesansinio stili...

News Image

Žmogus ir žvaigždės

Žmogus. Saulė.Dangus.Žvaigždė.Lietus Žmogus…myli saule, bet nesuvokia kad ja negalima manipuliuoti. ...

News Image

Kalvystės paslaptys

Kalvystė - vienas senoviškiausių amatų, kurio esmė yra daiktų kalimas iš metalų. Senovėje kalvystė n...

News Image

Airėnų akmuo

Dūkštai , Vilniaus rajono sav. Airėnų akmenį Jūs galite rasti, važiuodami keliu Vilnius – Kernavė. P...

News Image

Mildos šventė.Mitas iš praeities-tikrovė

Lietuviai turėjo Mildą, meilės, laisvės ir piršlybų deivę. Jos vardas pirmąkart paminėtas 1315 m. kr...

News Image

Piliakalnis Vilniaus centre

Vilniuje, kairiajame Neries krante, priešais Pedagoginį universitetą, baigta statyti Roberto Antinio...

Translate

Televizijos laidos

Norint rašyti straipsnį



Apklausa

Ar reikia istorinės akmens amžiaus gyvenvietės Lietuvai
 

Dabar tinkle

Mes turime 40 svečius online

Jei norite paremti

Šiame projekte labai laukiama ir pilietinė iniciatyva!
Nelikite abejingais mūsų protėvių istorijai - tai ne tik mūsų šaknys, patriotizmo puoselėjimas, bet ir vienas iš valstybingumo pamatų.
Būsime dėkingi ir mus parėmusiems.
Juridinis projekto asmuo VšĮ"Baltų Atlantida"
įm.k 301741051
Tikslines lėšas mums galite pervesti ar paaukoti 2%
A/S: LT827400030400023810
Danske bankas
Mums rašykite el.p:
saulius.novikas@init.lt
Mob.tel: +370 612 76515
Svetainė atnaujinama
LIETUVIŠKOS GIROS PDF Spausdinti Email
Straipsniai - Kulinarija-maistas ir mityba
Ketvirtadienis, 07 Sausis 2010 20:57

•    Pagrindinės gydymo giromis sritys:
- žarnyno veiklai suaktyvinti esant lėtiniam vidurių užkietėjimui;
- naudingų žarnyno bakterijų gyvavimo sąlygoms pagerinti, skilimo produktams iš virškinamojo trakto pašalinti:
      - kasos ir inkstų darbui pagerinti,
      - kepenų darbo krūviui sumažinti, pažeistų kepenų reabilitacijai palengvinti;
      - dėl medžiagų apykaitos atsiradusiems šlakams iš organizmo pašalinti;
      - labai teigiamas girų poveikis yra esant tokiems rizikos faktoriams: padidėjus kraujospūdžiui, šlapimo    rūgšties, riebalų bei cholesterolio kiekiui kraujyje, esant antsvoriui. Be to, gydymasis giromis daro labai teigiamą poveikį odai.
•    Moterys!!! Savo grožiui palaikyti, veido gaivumui padėti, raukšlių neatsiradimui prauskitės tikra gyva gira arba gyvu alumi, jei turtingesnės, - net ir retsykiais nusimaudykite giroje arba gyvame aluje (proporcijos man žinomos – rašykite).
•    Neplaukite razinų, dedamų į girą,  nes ant jų esantis grybelis raugina girą.
•    Vanduo girai turi būti tik švaraus šaltinio arba virintas švarios pelkės.

LIETUVIŠKAS SENOVIŠKAS DUONOS PALOTIS DUONOS GIROS GAMYBAI
Litre pasukų išmaišydavo 500 g malto arba smulkinto ruginio salyklo, 150 g malto arba smulkinto miežinio salyklo, 300 g ruginių miltų, 80 g tarkuotos juodos ruginės duonos (šiandien tikrą ruginių miltų duoną kepa tik viena vienintelė Jūratė Vytėnienė Panevėžyje  - tel.8699 88 347, prastesnę, bet daugmaž atitinkančią kulinarinio paveldo kanonus Ukmergės rajono Petronių kaimo kepėjas Nerijus Kriaučiūnas, Siesikų seniūnijos Mikėnų kaimo ūkininkas N.Kriaučiūnas ir dar vienas kitas ūkininkas. Visos kitos duonos, ypač kepamos duonos kepyklose, mažose miestelių ir kaimų kepyklėlėse, pirktos maisto prekių parduotuvėse jokiu būdu netinka, nes jos yra kepamos su cheminiais priedais).
Papločius girai kepdavo senovinėje duonkepėje, kol apskrus. Senovėje tokių papločių prisikepdavo iki valiai, beveik pusmečiui, - kiek kas darydavosi duonos giros. Reikalui esant, paplotį sutrupindavo (dažniausiai kirviu), sumesdavo į kubilą. Užplikydavo verdančiu vandeniu, o ataušus, įdrėbdavo atitinkamą kiekį giros raugo. Juk visiems aišku, kad anais gerais laikais mielių dar nebuvo, nes jas pramoniniu būdu pradėjo gaminti tik XX amžiaus viduryje.

LIETUVIŠKAS RUGINIŲ MILTŲ RAUGAS GIRAI
Reikia:
200 ml šilto vandens,
10g ruginių miltų,
20g medaus,
Gamyba:
Išplakti šiltame vandenyje visus ingredientus, supilti į aukštą litrinį indą ir palikti kambario temperatūroje 4-5 dienoms, jei žemesnė temperatūra, tai ir visą savaitę. Raugas kils, putos, o paskui apsiramins. Tai rodo, kad giros raugas jau bus „prinokęs“, nes jame jau apsigyveno ore esančios „gerosios“ raugimo bakterijos ir pakeitė pirminio raugo sudėtį, pagerino jo kokybę. Štai šitą raugą ir reikia naudoti girų gamyboje.
Beje, jei jūsų pagamintose girose, kurias laikysite šaldytuve, susidarys nuosėdos, jų neišpilkite, o naudokite naujų girų gamybai.

TIKRASIS DUONOS RAUGAS
Dvi saujas ruginių miltų užpilti šiltu vandeniu, maišyti, kol pasidarys košė, uždengti drėgnu rankšluosčiu, pastatyti į šiltą vietą 2 valandoms. Raugas turi smarkiai putoti ir burbuliuoti. Jeigu jis kvepia šviežia rugine duona, raugas paruoštas, jei jaučiamas acto kvapas, raugo naudoti negalima. Raugas gali perrūgti, jei nebus ruošiamas 30 - 35 C temperatūroje.
Senovėje šį raugą naudodavo duonos ir girų gamybai, taip pat putrų (verdamos rūgščios sriubos su įvairiais mėsų, paukštienos, žvėrienos, žuvienos, daržovių priedais) bei jukų (virtų kraujinių su įvairiais priedais) ruošimui.

AGRASTŲ GIRA

 


Reikia:
10 litrų šaltinio vandens,
2500 g agrastų,
250 g medaus,
30 neplautų razinų.
Gamyba:
Agrastus sumaigyti, užpilti vandeniu ir užvirinti. Kai atauš, perkošti, įmaišyti medų, įberti razinų ir pastatyti šiltoje vietoje, kad įrūgtų. Kai gira suputos, supilstyti į mažesnius indus, laikyti šaltoje vietoje. Raudonų agrastų gira gausis rausva, geltonų - gelsva, žalių – žalsva. Ir gražumas, ir sveikata, ir gardumas, o mažiems vaikeliams – tikra palaima troškuliui numalšinti.

 

AVIEČIŲ GIRA

 


Reikia:
10 litrų šaltinio vandens,
2500 g aviečių,
250 g medaus,
30 neplautų razinų.
Gamyba:
Avietes sutrinti, užpilti vandeniu ir užvirinti. Kai atauš, perkošti, įmaišyti medų, įberti razinų ir pastatyti šiltoje vietoje, kad įrūgtų. Kai gira suputos, supilstyti į mažesnius indus, laikyti šaltoje vietoje.


LAST_UPDATED2
 
Komentarai (11)
Kmynų gira
10 Trečiadienis, 15 Gruodis 2010 10:57
Dariau kmynų gitrą su ruginiu raugu. Vieną kartą gavosi gerai, o antrą kartą gavosi ne gira, o kisielius. Ar galima tokią tirštą girą gerti, ar čia kažką negerai padariau, kad taip keistai surūgo?
geri vyrai geroj girioj geria gira,gerdami giria
9 Sekmadienis, 08 Rugpjūtis 2010 12:06
labai puikus receptai,dar puikesne izanga i juos.respect.
Receptai
8 Pirmadienis, 10 Gegužė 2010 10:45
Pabandziau pasigaminti girą iš rinkinio "Gera gira".
Kaip ir nieko,bet kažko trūksta(gal tikslesnės instrukcijos).Kitą girą pasigaminau iš rinkinio "Lietuviška gira"(www.lietuviskagira.lt).Skonis daug geresnis,tačiau reikia rauginti ne parą kaip parašyta o apie 1,5-2 paras.
Pabandžiau paragauti parduotuvinės gubernijos giros
tai tikras angliarūgštės gėrimas,kurio net nuryti nesinori,kai atsimeni natūralios giros skonį.
Ačiū p.Vincentui už receptus,toliau bandysime pagal jį.
Žalvarinei
7 Sekmadienis, 28 kovas 2010 07:45
kai rašoma tiesa apie tuos tėvus, kurie maisto prekių parduotuvių genetiškai modifikuotaid, chemizuotais ir nuodingais maisto produktų ir gėrimų falsifikatais ir surogatais (natūralių, organinių maisto produktų jau 10 metų Gavnopoliuose nebėra) savanoriškai ir kryptingai nuodija savo vaikus ir vykdo pasaulyje neregėtą savo ateities kartų genocidą, - čia Jūs matote daug neapykantos?
Ar tik nebūsite viena iš tų apkvailintų padlaižiautojų? Ar turite vaikų?..
zvorunei, o gal Žvorūnei
6 Sekmadienis, 28 kovas 2010 07:31
truputį pasimokius istorijos, būtų galima sužinoti, kad Lietuvoje buvo net 10 procentų aukštuomenės (Anglijoje, Parncūzijoje - 1-2% didikų ir bajorų) neišmetus iš atminties dvarininkų, turtingų miestiečių, dvasiškių, viso karaliaus dvaro, susidarytų geras kalnelis porcelianinių indų ir auksinių, sidarbinių šaukštų
Aciu!
5 Antradienis, 16 kovas 2010 12:56
Aciu uz fantastiska straipsni ir giros receptus!. Senai ieskojau tokios giros pagaminimo paslapciu. Tikrai isbandysiu ir Velykoms turesiu gardzia gira! Tikra rugine duona su raugu, rugiu grudais, be jokiu E ir priedu kepu jau beveik metus. Skonis fantastiskas, nepalyginti su pirktine duona.
Juokai
4 Ketvirtadienis, 14 Sausis 2010 09:01
Na taip, senų senovėje lietuviai valgydavo tik iš porceliano indų su sidabriniais ar auksiniais šaukštais... :DD
giros
3 Trečiadienis, 13 Sausis 2010 13:59
na įdomus straipsnis dar įdomesni receptai ir šiaip tokių skaitalų nerasi kitur. gražu. kaip ir skaitant apie tikrąsias lietuviškas pirtis. tik baisiai jau daug neapykantos šiandieniniam pasauliui...
supa-dupa
2 Antradienis, 12 Sausis 2010 23:42
Sakas čia pavarė ;-) bėgu gamintis avižų giros
Algis
1 Penktadienis, 08 Sausis 2010 21:12
Algis
aciu labai uz receptus :)
Gira
0 Ketvirtadienis, 07 Sausis 2010 23:07
BituteKu
Fantastika, dar neteko matyti tiek daug ir tokių įspūdingų receptų, dar ir su nuotraukomis. Ir kokia įvairovė...

Komentuoti

Jūsų vardas:
Pavadinimas:
Komentaras (čia galite naudoti HTML žymas):
  Kodas patikrinimui. Tik mažosios raidės be tarpų.
Kodas: