Tyrimai Šventaragio slėnyje

Katedros ir Valdovų rūmų teritorijos tyrinėtojams reikia prisiminti Lietuvos metraščiuose užrašytas legendas, kuriose kalbama apie kunigaikštį Šventaragį ir Šventaragio slėnį.XVI a. Lietuvos metraščiuose bei Motiejaus Stijkovskio „kronikoje“.. nurodoma,...

Baltų menas

„Galėčiau populiariai paistyti, kaip sunku ir sudėtinga atgauti atmintį, bet ne, pasakysiu tiesiai – savęs atpažinimas yra vienas didžiausių džiaugsmų, suteiktų žmonių giminei. Tai teikia švelnią artimos istorijos perspektyvoje raibuliuojančią ...

Kryžiaus žygis prieš Pilėnus

„Lietuvos rytas“ vėl demonstruoja ne kokią reputaciją, šiandien publikavęs straipsnį ir vaizdo įrašą, kuriuose skleidžiamos sufantazuotos istorijos apie Pilėnus ir juos gynusius didvyrius. Dienraščio žurnalistų Luko Pilecko ir Tomo Vaisetos ...

Rokantiškių piliavietė-spindesys ir praradimai

Rokantiškių piliavietės kiemo vakarinėje dalyje archeologai atidengė gotikinio ir renesansinio stiliaus mūrus, o rytiniame – nežinomo pastato ...

Žmogus ir žvaigždės

Žmogus. Saulė.Dangus.Žvaigždė.Lietus Žmogus…myli saule, bet nesuvokia kad ja negalima manipuliuoti. Žmogui…patinka dangus, bet jis jo nevertina, netausoja ir nesaugo. Žmogui…patinka žiūrėti i žvaigžde, bet jis nesupranta, kad negali pasilikti tik ...

Kalvystės paslaptys

Kalvystė - vienas senoviškiausių amatų, kurio esmė yra daiktų kalimas iš metalų. Senovėje kalvystė neretai apimdavo ir rūdos paiešką, metalo išlydymą. Dabar kalviai suvokiami, kaip žmonės, dirbantys su geležimi ir ...

Airėnų akmuo

Dūkštai , Vilniaus rajono sav. Airėnų akmenį Jūs galite rasti, važiuodami keliu Vilnius – Kernavė. Pravažiavę Dūkštas ir pakilę į aukštą kalną, pasukite į dešinėje kelio pusėje esančią automobilių stovėjimo ...

Mildos šventė.Mitas iš praeities-tikrovė šiandien

Lietuviai turėjo Mildą, meilės, laisvės ir piršlybų deivę. Jos vardas pirmąkart paminėtas 1315 m. kryžiuočių Tryro magistro dokumente, kuriame rašoma apie upę Mildą. Galbūt tai tas pats Varėnos rajone netoli ...

Piliakalnis Vilniaus centre

Vilniuje, kairiajame Neries krante, priešais Pedagoginį universitetą, baigta statyti Roberto Antinio skulptūra „Puskalnis“. Tai ore pakibusį pilkapį primenantis kūrinys, sujungiantis pakrantės peizažą ir žemės meno ...

News Image

Tyrimai Šventaragio slėnyje

Katedros ir Valdovų rūmų teritorijos tyrinėtojams reikia prisiminti Lietuvos metraščiuose užrašytas ...

News Image

Baltų menas

„Galėčiau populiariai paistyti, kaip sunku ir sudėtinga atgauti atmintį, bet ne, pasakysiu tiesiai –...

News Image

Kryžiaus žygis prieš Pilėnus

„Lietuvos rytas“ vėl demonstruoja ne kokią reputaciją, šiandien publikavęs straipsnį ir vaizdo įrašą...

News Image

Rokantiškių piliavietė-spindesys ir prar

Rokantiškių piliavietės kiemo vakarinėje dalyje archeologai atidengė gotikinio ir renesansinio stili...

News Image

Žmogus ir žvaigždės

Žmogus. Saulė.Dangus.Žvaigždė.Lietus Žmogus…myli saule, bet nesuvokia kad ja negalima manipuliuoti. ...

News Image

Kalvystės paslaptys

Kalvystė - vienas senoviškiausių amatų, kurio esmė yra daiktų kalimas iš metalų. Senovėje kalvystė n...

News Image

Airėnų akmuo

Dūkštai , Vilniaus rajono sav. Airėnų akmenį Jūs galite rasti, važiuodami keliu Vilnius – Kernavė. P...

News Image

Mildos šventė.Mitas iš praeities-tikrovė

Lietuviai turėjo Mildą, meilės, laisvės ir piršlybų deivę. Jos vardas pirmąkart paminėtas 1315 m. kr...

News Image

Piliakalnis Vilniaus centre

Vilniuje, kairiajame Neries krante, priešais Pedagoginį universitetą, baigta statyti Roberto Antinio...

Translate

Televizijos laidos

Norint rašyti straipsnį



Apklausa

Ar reikia istorinės akmens amžiaus gyvenvietės Lietuvai
 

Dabar tinkle

Mes turime 110 svečius online

Jei norite paremti

Šiame projekte labai laukiama ir pilietinė iniciatyva!
Nelikite abejingais mūsų protėvių istorijai - tai ne tik mūsų šaknys, patriotizmo puoselėjimas, bet ir vienas iš valstybingumo pamatų.
Būsime dėkingi ir mus parėmusiems.
Juridinis projekto asmuo VšĮ"Baltų Atlantida"
įm.k 301741051
Tikslines lėšas mums galite pervesti ar paaukoti 2%
A/S: LT827400030400023810
Danske bankas
Mums rašykite el.p:
saulius.novikas@init.lt
Mob.tel: +370 612 76515
Svetainė atnaujinama
LIETUVIŠKOS GIROS PDF Spausdinti Email
Straipsniai - Kulinarija-maistas ir mityba
Ketvirtadienis, 07 Sausis 2010 20:57

 

SENOVINĖ BUROKĖLIŲ KVAPIOJI GIRA

 


Reikia:
1 kg burokėlių,
česnako 3 skiltelių,
4 kvapiųjų pipirų,
3 laurų lapų,
10 litrų šaltinio vandens,
50 g medaus,
5 g druskos,
100 g naminės juodos ruginės duonos.
Gamyba:
Burokėlius nulupti, supjaustyti griežinėliais, sudėti česnaką,  lauro lapus, kvapiuosius pipirus, Virintame atvėsintame vandenyje ištirpinti medų, druską, užpilti burokėlius, ant viršaus uždėti duonos riekę. Rauginti šiltoje vietoje. Girą supilstyti į butelius ir laikyti šaltoje vietoje. Burokėlius naudoti šaltiesiems užkandžiams, sriuboms, apkepams, troškiniams.

BUROKĖLIŲ IR DUONOS GIRA LIETUVIŠKIEMS BARŠTELIAMS SU AUSELĖMIS
 

Reikia:
2 litrų šaltinio vandens,  
vieno burokėlio,
50 g naminės juodos ruginės duonos,
2 šaukštų medaus,
šaukštelio kmynų.
Gamyba:
Duoną pakepinti, burokėlius nulupti, supjaustyti griežinėliais ir sudėti pramaišiui į indą. Šaltinio vandenį užvirinti, ataušinti ir užpilti burokėlius. Laikyti 2 paras šiltoje patalpoje, kol įrūgs, perkošti. Galima gerti kaip girą, tačiau svarbiausias, išskirtinis ir fantastiškiausias jos panaudojimo būdas, - tai visame pasaulyje Lietuvą išgarsinę LIETUVIŠKI BARŠTELIAI SU “AUSELĖMIS”.
    
AUTENTIŠKAS LIETUVIŠKŲ BARŠTELIŲ SU “AUSELĖMIS” RECEPTAS
 

Baravykų įdarui:
120 g džiovintų baravykų,
200 g vandens,
50 g svogūnų,
50 g naminio sviesto,
3 g druskos.
„Auselių“ tešlai:
320 g išsijotų kvietinių miltų,
120 ml kambario temperatūros vandens,
pusės naminio kiaušinio baltymo ir trynio,
7 g druskos,
20 g kvietinių miltų pabarstymui.
Gamyba:
Džiovintus baravykus porai valandų užmerkti šaltame vandenyje, išgriebti ir supjaustyti mažais kubeliais, nuoviro neišpilti, nes iš jo bus verdami baršteliai. Svogūnus nulupti, supjaustyti smulkiais kubeliais ir kepinti svieste, kol suminkštės, tada sudėti baravykus ir, uždengus dangtį, ant lėtos ugnies patroškinti 10 minučių, pagardinti druska Po to atvėsinti.
Išsijotus miltus suberti kalvele ant stalo, viršuje padaryti duobę, tenai įmušti kiaušinį, įberti druskos, įpilti vandens ir išmaišyti kietą tešlą. Tešlą suvynioti į virtuvinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą valandai, kad gerai sunoktų ir taptų elastinga. Tešlą plonai iškočioti, supjaustyti  6x6 cm dydžio kvadratais, ant jų dėti po šaukštelį įdaro. Suformuoti „auseles“ ir išvirti jas pasūdytame vandenyje (1 kilogramui auselių  reikia  4 litrų vandens ir  40 g druskos). „Auseles“  visada reikia virti atskirai, nes viralas tampa miltingu drumstu ir gerai mitybai netinkamu.
Vienai porcijai įpilti 250g gerai iškoštos burokėlių giros, 50g baravykų nuoviro, įmesti laurų lapelį, kelis kvapiuosius pipirus ir užvirinti, laurų lapus ir pipirus išmesti. Viralą stalan patiekti tik sriubinėje. „Auseles“ atnešti uždengtame porcelianiniame dubenyje. Skaidrų raudoną viralą supilti į porcelianinę gilią lėkštę, po to įdėti 20 arba daugiau „auselių“ su baravykų įdaru. Savaime aišku, valgyti tik su sidabriniu arba auksiniu šaukštu.


LAST_UPDATED2
 
Komentarai (11)
Kmynų gira
6 Trečiadienis, 15 Gruodis 2010 10:57
Dariau kmynų gitrą su ruginiu raugu. Vieną kartą gavosi gerai, o antrą kartą gavosi ne gira, o kisielius. Ar galima tokią tirštą girą gerti, ar čia kažką negerai padariau, kad taip keistai surūgo?
geri vyrai geroj girioj geria gira,gerdami giria
5 Sekmadienis, 08 Rugpjūtis 2010 12:06
labai puikus receptai,dar puikesne izanga i juos.respect.
Receptai
4 Pirmadienis, 10 Gegužė 2010 10:45
Pabandziau pasigaminti girą iš rinkinio "Gera gira".
Kaip ir nieko,bet kažko trūksta(gal tikslesnės instrukcijos).Kitą girą pasigaminau iš rinkinio "Lietuviška gira"(www.lietuviskagira.lt).Skonis daug geresnis,tačiau reikia rauginti ne parą kaip parašyta o apie 1,5-2 paras.
Pabandžiau paragauti parduotuvinės gubernijos giros
tai tikras angliarūgštės gėrimas,kurio net nuryti nesinori,kai atsimeni natūralios giros skonį.
Ačiū p.Vincentui už receptus,toliau bandysime pagal jį.
Žalvarinei
3 Sekmadienis, 28 kovas 2010 07:45
kai rašoma tiesa apie tuos tėvus, kurie maisto prekių parduotuvių genetiškai modifikuotaid, chemizuotais ir nuodingais maisto produktų ir gėrimų falsifikatais ir surogatais (natūralių, organinių maisto produktų jau 10 metų Gavnopoliuose nebėra) savanoriškai ir kryptingai nuodija savo vaikus ir vykdo pasaulyje neregėtą savo ateities kartų genocidą, - čia Jūs matote daug neapykantos?
Ar tik nebūsite viena iš tų apkvailintų padlaižiautojų? Ar turite vaikų?..
zvorunei, o gal Žvorūnei
2 Sekmadienis, 28 kovas 2010 07:31
truputį pasimokius istorijos, būtų galima sužinoti, kad Lietuvoje buvo net 10 procentų aukštuomenės (Anglijoje, Parncūzijoje - 1-2% didikų ir bajorų) neišmetus iš atminties dvarininkų, turtingų miestiečių, dvasiškių, viso karaliaus dvaro, susidarytų geras kalnelis porcelianinių indų ir auksinių, sidarbinių šaukštų
Aciu!
1 Antradienis, 16 kovas 2010 12:56
Aciu uz fantastiska straipsni ir giros receptus!. Senai ieskojau tokios giros pagaminimo paslapciu. Tikrai isbandysiu ir Velykoms turesiu gardzia gira! Tikra rugine duona su raugu, rugiu grudais, be jokiu E ir priedu kepu jau beveik metus. Skonis fantastiskas, nepalyginti su pirktine duona.
Juokai
0 Ketvirtadienis, 14 Sausis 2010 09:01
Na taip, senų senovėje lietuviai valgydavo tik iš porceliano indų su sidabriniais ar auksiniais šaukštais... :DD
giros
-1 Trečiadienis, 13 Sausis 2010 13:59
na įdomus straipsnis dar įdomesni receptai ir šiaip tokių skaitalų nerasi kitur. gražu. kaip ir skaitant apie tikrąsias lietuviškas pirtis. tik baisiai jau daug neapykantos šiandieniniam pasauliui...
supa-dupa
-2 Antradienis, 12 Sausis 2010 23:42
Sakas čia pavarė ;-) bėgu gamintis avižų giros
Algis
-3 Penktadienis, 08 Sausis 2010 21:12
Algis
aciu labai uz receptus :)
Gira
-4 Ketvirtadienis, 07 Sausis 2010 23:07
BituteKu
Fantastika, dar neteko matyti tiek daug ir tokių įspūdingų receptų, dar ir su nuotraukomis. Ir kokia įvairovė...

Komentuoti

Jūsų vardas:
Pavadinimas:
Komentaras (čia galite naudoti HTML žymas):
  Kodas patikrinimui. Tik mažosios raidės be tarpų.
Kodas: