LIETUVIŠKOS GIROS Spausdinti
Straipsniai - Kulinarija-maistas ir mityba
Ketvirtadienis, 07 Sausis 2010 20:57

                                                                                                                                                                 

 

Viduramžių giros virėjas


SVARBŪS DALYKAI PRIEŠ PRADEDANT GAMINTI GIRĄ:
•    Tikrosios senosios lietuviškos giros yra rūgštaus skonio, o jei saldžiarūgštės, tai daugiau į rūgščiąją pusę.
•    Lietuviškų girų skiriamasis bruožas nuo visų kitų, aplinkinių tautų, kurios iš sarmatų (baltų, lietuvių) perėmė giros gamyba, būtent ir buvo tai, kad lietuviškos giros būdavo gaminamas iš raugintos sulos, raugintų agurkų, burokėlių (dažniausiai), kopūstų, obuolių rasalo arba gaminamos užpilant vaisius ar uogas šaltinio vandeniu arba virintu ir ataušintu pelkių vandeniu. Kartais rūgimo greitinimui į giras dedamas nedidelis kiekis medaus ir giros raugo.
•    TIKROS LIETUVIŠKOS GIROS GAMINAMOS BE MIELIŲ IR BE CUKRAUS!!!
•    TIKROSIOS LIETUVIŠKOS RŪGŠČIOSIOS GIROS YRA NE TIK GĖRIMAS, BET IR VAISTAS NUO DAUGELIO VIDAUS ORGANŲ LIGŲ IR SKRANDŽIO NEGALAVIMŲ.
•    Lietuviai, gėrę rūgščias giras, nesirgdavo širdies ir kraujagyslių ligomis, nebūdavo nutukę, pasižymėjo gera atmintimi, būdavo darbštūs, fiziniai ir lytiniai pajėgūs. Rūgščios giros taip pat normalizuoja skrandžio veiklą, žmonės neserga dispepsijomis, gastritais, opaligėmis, tulžies ir kepenų akmenligėmis, nebežino kas yra vidurių pūtimai ir užkietėjimai.
•    Mūsų laikais nusenusių girtuoklių liga PROSTATOS IŠVIEŠĖJIMU IR PROSTATOS VĖŽIU JAU MASIŠKAI PRADĖJO SIRGTI VYRAI, JAUNIMAS IR NET VAIKAI, IR NIEKAS NEAIŠKINA KAS JAS SUKELIA, TIK DŽIAUGSMINGAI IMASI KALTI PINIGUS, TUOS NELAIMĖLIUS „GYDYDAMI“. O juk visas šias ligas sukėlė bamboliniai gazuoti limonadai ir „gėrimai“, kartonpakių spalvoti gėrimai, vadinami sultimis, gazuoti vandens gėrimai, girų falsifikatai, gazuotas lavoninis alus, cocapepsicolosfantaispraitai ir labiausiai energiniai gėrimai, gazuoti pigūs vynai, vadinami „šampanais“ ir gazuoti chemikalais prigrūsti „kokteiliai“ bei visokiausi „sidrai“ (nors jie tokiais nė iš tolo negali būti).
•    Šiandien masinės komunikacijos priemonės visais įmanomais ir neįmanomais būdais platina žinią, kad kiekvienas žmogus kasdien privalo išgerti po tris litrus šitų nuodų. 30 tūkstančių metų žmonės gėrė tik tiek, kiek norėjo, ir nė vienas nuo to nemirė, atvirkščiai būdavo sveikesni ir gyvybingesni. O dabar juodųjų viešųjų ryšių veikėjai, reklamuodami „gaiviųjų gėrimų“ gamintojus, jų nuodingąją produkciją – visus vyriškos lyties vaikus, jaunuolius ir vyrus jau baigia paversti lytiniais paliegėliais ir invalidais, - tada pasaulį galės valdyti pederastai, pedofilai, zoofilai ir nekrofilai...
•    Jei restorano, kavinės, valgyklos, užeigos, baro valgiaraštyje, gaiviųjų gėrimų skiltyje rasite kokteilius ir coca-pepsi-colas, fantas, spraitus, tonikas ir kitokius limonadus, ypač „energinius“ gėrimus, jei svaigiųjų gėrimų sąrašuose rasite gazuoto vyno „šampanus“, gazuotą pasterizuotą alų, sprukite kuo greičiau laukan, nes šių maitinimo savininkai, gamybos vedėjai, virėjai, barmenai ir visas personalas yra atgrubnagiai nemokšos, priekvaišos tinginiai ir nevykėliai, galintys pardavinėti tik kitų niekšingų biznierių pagamintus, žmonių ir ypač vaikų sveikatai pavojingus gėrimus...
•    Gėrimų gamintojai gamina tik surogatinius chemizuotus gėrimus, kurie yra kenksmingi suaugusiems ir ypatingai nuodingi vaikų organizmui, - kuo vaikai daugiau jų išgeria, tuo greičiau sugadina savo vidaus organą – kasą. Per dieną kasa išskiria iki 2,5 litro virškinimo sulčių, kuriose yra gausybė fermentų, reikalingų angliavandeniams, baltymams bei riebalams skaidyti. Kasa taip reguliuoja angliavandenių apykaitą ir palaiko kraujyje pastovų cukraus kiekį. Sveika kasa padeda žmogui išlikti žvaliam, energingam bei aiškaus proto.
•    Erzacgirų (falsifikatų) ir bambolinių limonadų cheminiai saldikliai, sukelia cukraligę, tulžies, kepenų, inkstų akmenų susidarymą, o angliarūgštė trikdo virškinimą, pučia pilvą, naikina naudingas žarnose esančias bakterijas.
•    Jei norite, kad Jūsų vaikeliais augtų sveiki, guvaus proto, žvalūs ir gražūs, jokiu būdu neduokite gerti jokių gazuotų gėrimų, colų, pepsių, fantų, spraitų, limonadų, kartonpakių „sulčių“, o tik tikras namuose pasigamintas giras ir gaivas.
•    Vaisių, uogų ir daržovių sultys naudingos ką tik šviežiai išspaustos, nes jau už keliolikos minučių žūsta daugelis jų vertingųjų medžiagų, bet, tiesą kalbant, geriau yra suvalgyti tikrą vaisių, uogą ar daržovę su visomis jame esančiomis sultimis ir naudingomis medžiagomis. Kartonpakuose, net ir stikliniuose buteliuose tikrų, natūralių vaisių, uogų, daržovių sulčių niekada nebuvo, nėra ir nebus, ten yra tik chemizuoti spalvingi „gėrimai“.
•    Dar blogiau yra gerti cocapepsifantaspraitus bei Lietuvoje gaminamus bambolinius limonadus, kurie mūsų ir ypač vaikų organizmus veikia kaip uždelsto veikimo naikinančios bombos, sukeliančios vidaus ligų susirgimus ir įvairias alergijas.
•    O po pirties joks kitas gėrimas netinka, tik gira, sula ir šaltinio vanduo. Pirtis mūsų protėviai sukūrė ir naudojo sveikatininimo, gydymo reikmėms, o bolševikinės sąmonės iškrypėliai jas pavertė girtuokliavimo ir paleistuvavimo vietomis.
•    ŠIANDIEN MAISTO PREKIŲ PARDUOTUVĖSE TIKROS GIROS IŠ VIS NĖRA!!! TODĖL JAS PATYS GAMINKITĖS NAMUOSE.


•    Pagrindinės gydymo giromis sritys:
- žarnyno veiklai suaktyvinti esant lėtiniam vidurių užkietėjimui;
- naudingų žarnyno bakterijų gyvavimo sąlygoms pagerinti, skilimo produktams iš virškinamojo trakto pašalinti:
      - kasos ir inkstų darbui pagerinti,
      - kepenų darbo krūviui sumažinti, pažeistų kepenų reabilitacijai palengvinti;
      - dėl medžiagų apykaitos atsiradusiems šlakams iš organizmo pašalinti;
      - labai teigiamas girų poveikis yra esant tokiems rizikos faktoriams: padidėjus kraujospūdžiui, šlapimo    rūgšties, riebalų bei cholesterolio kiekiui kraujyje, esant antsvoriui. Be to, gydymasis giromis daro labai teigiamą poveikį odai.
•    Moterys!!! Savo grožiui palaikyti, veido gaivumui padėti, raukšlių neatsiradimui prauskitės tikra gyva gira arba gyvu alumi, jei turtingesnės, - net ir retsykiais nusimaudykite giroje arba gyvame aluje (proporcijos man žinomos – rašykite).
•    Neplaukite razinų, dedamų į girą,  nes ant jų esantis grybelis raugina girą.
•    Vanduo girai turi būti tik švaraus šaltinio arba virintas švarios pelkės.

LIETUVIŠKAS SENOVIŠKAS DUONOS PALOTIS DUONOS GIROS GAMYBAI
Litre pasukų išmaišydavo 500 g malto arba smulkinto ruginio salyklo, 150 g malto arba smulkinto miežinio salyklo, 300 g ruginių miltų, 80 g tarkuotos juodos ruginės duonos (šiandien tikrą ruginių miltų duoną kepa tik viena vienintelė Jūratė Vytėnienė Panevėžyje  - tel.8699 88 347, prastesnę, bet daugmaž atitinkančią kulinarinio paveldo kanonus Ukmergės rajono Petronių kaimo kepėjas Nerijus Kriaučiūnas, Siesikų seniūnijos Mikėnų kaimo ūkininkas N.Kriaučiūnas ir dar vienas kitas ūkininkas. Visos kitos duonos, ypač kepamos duonos kepyklose, mažose miestelių ir kaimų kepyklėlėse, pirktos maisto prekių parduotuvėse jokiu būdu netinka, nes jos yra kepamos su cheminiais priedais).
Papločius girai kepdavo senovinėje duonkepėje, kol apskrus. Senovėje tokių papločių prisikepdavo iki valiai, beveik pusmečiui, - kiek kas darydavosi duonos giros. Reikalui esant, paplotį sutrupindavo (dažniausiai kirviu), sumesdavo į kubilą. Užplikydavo verdančiu vandeniu, o ataušus, įdrėbdavo atitinkamą kiekį giros raugo. Juk visiems aišku, kad anais gerais laikais mielių dar nebuvo, nes jas pramoniniu būdu pradėjo gaminti tik XX amžiaus viduryje.

LIETUVIŠKAS RUGINIŲ MILTŲ RAUGAS GIRAI
Reikia:
200 ml šilto vandens,
10g ruginių miltų,
20g medaus,
Gamyba:
Išplakti šiltame vandenyje visus ingredientus, supilti į aukštą litrinį indą ir palikti kambario temperatūroje 4-5 dienoms, jei žemesnė temperatūra, tai ir visą savaitę. Raugas kils, putos, o paskui apsiramins. Tai rodo, kad giros raugas jau bus „prinokęs“, nes jame jau apsigyveno ore esančios „gerosios“ raugimo bakterijos ir pakeitė pirminio raugo sudėtį, pagerino jo kokybę. Štai šitą raugą ir reikia naudoti girų gamyboje.
Beje, jei jūsų pagamintose girose, kurias laikysite šaldytuve, susidarys nuosėdos, jų neišpilkite, o naudokite naujų girų gamybai.

TIKRASIS DUONOS RAUGAS
Dvi saujas ruginių miltų užpilti šiltu vandeniu, maišyti, kol pasidarys košė, uždengti drėgnu rankšluosčiu, pastatyti į šiltą vietą 2 valandoms. Raugas turi smarkiai putoti ir burbuliuoti. Jeigu jis kvepia šviežia rugine duona, raugas paruoštas, jei jaučiamas acto kvapas, raugo naudoti negalima. Raugas gali perrūgti, jei nebus ruošiamas 30 - 35 C temperatūroje.
Senovėje šį raugą naudodavo duonos ir girų gamybai, taip pat putrų (verdamos rūgščios sriubos su įvairiais mėsų, paukštienos, žvėrienos, žuvienos, daržovių priedais) bei jukų (virtų kraujinių su įvairiais priedais) ruošimui.

AGRASTŲ GIRA

 


Reikia:
10 litrų šaltinio vandens,
2500 g agrastų,
250 g medaus,
30 neplautų razinų.
Gamyba:
Agrastus sumaigyti, užpilti vandeniu ir užvirinti. Kai atauš, perkošti, įmaišyti medų, įberti razinų ir pastatyti šiltoje vietoje, kad įrūgtų. Kai gira suputos, supilstyti į mažesnius indus, laikyti šaltoje vietoje. Raudonų agrastų gira gausis rausva, geltonų - gelsva, žalių – žalsva. Ir gražumas, ir sveikata, ir gardumas, o mažiems vaikeliams – tikra palaima troškuliui numalšinti.

 

AVIEČIŲ GIRA

 


Reikia:
10 litrų šaltinio vandens,
2500 g aviečių,
250 g medaus,
30 neplautų razinų.
Gamyba:
Avietes sutrinti, užpilti vandeniu ir užvirinti. Kai atauš, perkošti, įmaišyti medų, įberti razinų ir pastatyti šiltoje vietoje, kad įrūgtų. Kai gira suputos, supilstyti į mažesnius indus, laikyti šaltoje vietoje.


 

AVIŽŲ GIRA - BŪTINA GERTI MAŽIEMS VAIKAMS

 


Reikia:
5 litrų šaltinio vandens,
500 g avižų,
50 g medaus,
Gamyba:
Avižas sutrinti, užpilti šaltu šaltinio vandeniu, virti 30 – 50 minučių, palikti, kad atauštų (2 – 3 valandoms), perkošti, dėti medų. Palikti šiltoje vietoje, kad įrūgtų. Paskui girą supilstyti į butelius, užkimšti ir 3 dienoms išnešti į šaltą vietą.

 

BARAVYKŲ GIRA – VISŲ DZŪKŲ PASIDIDŽIAVIMAS

 


Reikia:
5 litrų šaltinio vandens,
500 g džiovintų baravykų,
50g giros raugo,
50 g medaus
Gamyba:
Džiovintus baravykus smulkiai sulaužyti užpilti šaltu šaltinio vandeniu, virti 30 – 50 minučių, palikti, kad atauštų (2 – 3 valandoms), perkošti, dėti giros raugą ir medų. Palikti šiltoje vietoje, kad įrūgtų. Paskui girą supilstyti į butelius, užkimšti ir 3 dienoms išnešti į šaltą vietą.

 

DZŪKIŠKA DŽIOVINTŲ BARAVYKŲ PUTRA

 


Reikia:
2 litrų baravykų giros,
500 ml šaltinio vandens,
400 g džiovintų baravykų,
50 g lydyto naminio sviesto,
200 g smulkiai supjaustytų svogūnų,
20 g smulkiai supjaustytų krapų,
20 g smulkiai supjaustytų petražolių,
2-3 laurų lapų,
5-6 kvapiųjų pipirų
Gamyba:
Šaltinio vandenyje išmirkyti džiovintus baravykus ir juos plonai supjaustyti. Keptuvėje lydytame svieste apkepinti smulkiai supjaustytus svogūnus ir plonai supjaustytus baravykus. Į puodą supilti baravykų girą,  nukoštą vandenį nuo baravykų, sudėti pakepintus svogūnus su baravykais, įmesti laurų lapų, kvapiųjų pipirų ir virti ant silpnos ugnies apie pusvalandį. Nukėlus nuo ugnies, išmesti laurų lapus ir kvapiuosius pipirus, suberti smulkiai sukapotus krapus ir petražoles, pagardinti druska ir uždengus dangtį, patraukinti. Mažiau žinantys apie lietuvių kulinarinį paveldą, putras tapatina su miltsriubėmis, buizomis ir labai klysta, nes visos lietuvių putros yra rūgštokos, gaminamos tik iš girų arba su putrų raugu. Kadangi mūsų dienomis putros jau yra aukščiausia kulinarijos klasė, tai putras būtina patiekti  sriubinėse, o valgyti tik iš porcelianinių lėkščių su sidabriniais arba auksiniais šaukštais. Ir jokių grietinių...


 

BERŽŲ ARBA KLEVŲ SULOS GIRA

 


Reikia:
10 litrų beržų arba klevų sulos,
50 neplautų razinų.
Gamyba:
Į sulą įmesti razinas, sandariai uždaryti ir laikyti šaltoje vietoje 5 dienas, kad įrūgtų.   

 

SRĖBALAS

 


Srėbalas – tai ko gero lengviausiai gaminama senovinė lietuviško kulinarinio paveldo sriuba:  į tumlią (kai gira sutirštėja kaip kisielius) ir rūgštoką beržų arba klevų sulos girą dedami pakepintos arba padžiovintos juodos naminės ruginės duonos kubeliai, pagardinama druska. Karštą dieną galima įdėti ledukų.
Sudėtingesnis srėbalas gaminamas, dedant burokine tarka tarkuotų ar šiaudeliais supjaustytų ridikėlių, smulkintų svogūnų laiškų ir krapų.
Srėbalą mūsų dienomis galima gaminti ir iš naminio rūgpienio: įdėti virtų bulvių kubelių, smulkintų svogūnų laiškų ir krapų, pagardinti druska ir česnaku. Karštą dieną galima įdėti ledukų.

BERŽŲ ARBA KLEVŲ SULOS GIRA BAJORIŠKAI
Reikia:
10 litrų beržų arba klevų sulos,
50 g džiovintų obuolių,
50 g pakepintų miežių,
5 g džiovintų mėtų.
Gamyba:
Į perkoštą sulą suberti džiovintus obuolius, mėtas ir paskrudintus miežių grūdus, sandariai uždaryti ir laikyti šaltoje vietoje 5 dienas, kad įrūgtų.  

BERŽŲ ARBA KLEVŲ SULOS GIRA  SU DUONA
Reikia:
10 litrų beržų arba klevų sulos,
200 g džiovintos juodos ruginės duonos,
200 g medaus,
20 g ąžuolo žievės.
Gamyba:
Suloje išmaišyti medų, įmerkti marliniame maišelyje sudėtą ruginę džiovintą duoną. Po 2 parų duoną išimti, sudėti 20g marliniame maišelyje smulkintos ąžuolo žievės ir indą uždaryti. Po 7 dienų sulą perkošti ir jau galima gerti.

BERŽŲ ARBA KLEVŲ SULOS GIRA  SU JUODŲJŲ SERBENTŲ ŠAKELĖMIS
Reikia:
10 litrų beržų arba klevų sulos,
5 juodųjų serbentų šakelių,
50 razinų.
Gamyba:
Sulą supilti į stiklainį, į ją  įmesti neplautas serbentų šakeles ir razinas, sandariai uždaryti ir laikyti šaltoje vietoje 5 dienas, kad įrūgtų. Po to perkošti ir laikyti šaltoje vietoje.

TIKROJI BERŽŲ ARBA KLEVŲ SULOS GIRA – SVEIKATOS GARANTAS
Beržų arba klevų sulą supilti į klevo kubilą, ant viršaus paskleisti sluoksnį avižų. Laikyti tamsioje vėsokoje vietoje. Avižos sužels ir tankiu sąžalynu uždengs girą. Taip paruoštą girą galima išlaikyti visus metus, gerti per šienapjūtę, rugiapjūtę, bulviakasį, linarūtę, net per Kūčias ir Kalėdas. Daugiau tokios giros prisiruošę, turėdavo net ir Velykoms. Gira bus tiršta, tumli, balkšos spalvos, klevų sulos gira netgi tapdavo panaši į kisielių. Norint pasisemti giros, avižų sąžalyne reikia išpjauti skylę, išpjautas avižas išimti, pasisemti ir skylę vėl uždengti.


 

BRAŠKIŲ GIRA

 



Reikia:
10 litrų šaltinio vandens,
2500 g braškių,
250 g medaus,
30 neplautų razinų.
Gamyba:
Braškes sutrinti, užpilti vandeniu ir užvirinti. Kai atauš, perkošti, įmaišyti medų, įberti razinų ir pastatyti šiltoje vietoje, kad įrūgtų. Kai gira suputos, supilstyti į mažesnius indus, laikyti šaltoje vietoje.

 

BRUKNIŲ GIRA

 


Reikia:
10 litrų šaltinio vandens,
1 kg bruknių,
600 g medaus,
30 neplautų razinų.
Gamyba:
Bruknes sutrinti, užpilti vandeniu ir užvirinti. Kai atauš, perkošti, įmaišyti medų, įberti razinų ir pastatyti šiltoje vietoje. Kai gira suputos, supilstyti į mažesnius indus, laikyti šaltoje vietoje.

 

BUROKĖLIŲ GIRA

 


Reikia:
10 litrų šaltinio vandens,
1 kg burokėlių,
0,5 kg medaus,
10 gvazdikėlių,
100 g naminės juodos ruginės duonos.
20  razinų.
Gamyba:
Burokėlius išvirti, nulupti ir smulkiai sutarkuoti. Vandenį su gvazdikėliais užvirinti, į jį sudėti sutarkuotus burokėlius ir palaikyti 10-20 min. Skystį perkošti, ataušinti, įdėti raugą, įmaišyti medų ir pastatyti šiltoje vietoje, kad gira įrūgtų. Kai gira įrūgs, suberti razinas (į litrinį butelį 3 razinas). Po to ją supilstyti į butelius arba į statinaitę  ir sandariai uždaryti. Girą galima gerti sekančią dieną. Ji yra saldžiarūgščio savito skonio.


 

SENOVINĖ BUROKĖLIŲ KVAPIOJI GIRA

 


Reikia:
1 kg burokėlių,
česnako 3 skiltelių,
4 kvapiųjų pipirų,
3 laurų lapų,
10 litrų šaltinio vandens,
50 g medaus,
5 g druskos,
100 g naminės juodos ruginės duonos.
Gamyba:
Burokėlius nulupti, supjaustyti griežinėliais, sudėti česnaką,  lauro lapus, kvapiuosius pipirus, Virintame atvėsintame vandenyje ištirpinti medų, druską, užpilti burokėlius, ant viršaus uždėti duonos riekę. Rauginti šiltoje vietoje. Girą supilstyti į butelius ir laikyti šaltoje vietoje. Burokėlius naudoti šaltiesiems užkandžiams, sriuboms, apkepams, troškiniams.

BUROKĖLIŲ IR DUONOS GIRA LIETUVIŠKIEMS BARŠTELIAMS SU AUSELĖMIS
 

Reikia:
2 litrų šaltinio vandens,  
vieno burokėlio,
50 g naminės juodos ruginės duonos,
2 šaukštų medaus,
šaukštelio kmynų.
Gamyba:
Duoną pakepinti, burokėlius nulupti, supjaustyti griežinėliais ir sudėti pramaišiui į indą. Šaltinio vandenį užvirinti, ataušinti ir užpilti burokėlius. Laikyti 2 paras šiltoje patalpoje, kol įrūgs, perkošti. Galima gerti kaip girą, tačiau svarbiausias, išskirtinis ir fantastiškiausias jos panaudojimo būdas, - tai visame pasaulyje Lietuvą išgarsinę LIETUVIŠKI BARŠTELIAI SU “AUSELĖMIS”.
    
AUTENTIŠKAS LIETUVIŠKŲ BARŠTELIŲ SU “AUSELĖMIS” RECEPTAS
 

Baravykų įdarui:
120 g džiovintų baravykų,
200 g vandens,
50 g svogūnų,
50 g naminio sviesto,
3 g druskos.
„Auselių“ tešlai:
320 g išsijotų kvietinių miltų,
120 ml kambario temperatūros vandens,
pusės naminio kiaušinio baltymo ir trynio,
7 g druskos,
20 g kvietinių miltų pabarstymui.
Gamyba:
Džiovintus baravykus porai valandų užmerkti šaltame vandenyje, išgriebti ir supjaustyti mažais kubeliais, nuoviro neišpilti, nes iš jo bus verdami baršteliai. Svogūnus nulupti, supjaustyti smulkiais kubeliais ir kepinti svieste, kol suminkštės, tada sudėti baravykus ir, uždengus dangtį, ant lėtos ugnies patroškinti 10 minučių, pagardinti druska Po to atvėsinti.
Išsijotus miltus suberti kalvele ant stalo, viršuje padaryti duobę, tenai įmušti kiaušinį, įberti druskos, įpilti vandens ir išmaišyti kietą tešlą. Tešlą suvynioti į virtuvinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą valandai, kad gerai sunoktų ir taptų elastinga. Tešlą plonai iškočioti, supjaustyti  6x6 cm dydžio kvadratais, ant jų dėti po šaukštelį įdaro. Suformuoti „auseles“ ir išvirti jas pasūdytame vandenyje (1 kilogramui auselių  reikia  4 litrų vandens ir  40 g druskos). „Auseles“  visada reikia virti atskirai, nes viralas tampa miltingu drumstu ir gerai mitybai netinkamu.
Vienai porcijai įpilti 250g gerai iškoštos burokėlių giros, 50g baravykų nuoviro, įmesti laurų lapelį, kelis kvapiuosius pipirus ir užvirinti, laurų lapus ir pipirus išmesti. Viralą stalan patiekti tik sriubinėje. „Auseles“ atnešti uždengtame porcelianiniame dubenyje. Skaidrų raudoną viralą supilti į porcelianinę gilią lėkštę, po to įdėti 20 arba daugiau „auselių“ su baravykų įdaru. Savaime aišku, valgyti tik su sidabriniu arba auksiniu šaukštu.

 
VIRTŲ BUROKĖLIŲ  SU DUONA GIRA
 

Reikia:
1 kg sužiedėjusios naminės ruginės duonos,
0,5 kg virtų burokėlių,
5 litrų šaltinio vandens.
Gamyba:
Burokėlius nuvalyti, supjaustyti griežinėliais. Duonos riekeles apskrudinti orkaitėje, sumaišyti su burokėliais, užpilti šiltu vandeniu. Laikyti šiltoje vietoje 2-3 dienas, kol įrūgs. Ši gira gali būti vartojama ruošiant maistą, ypač lietuviškas šaltsriubes, barščius. Joje galima gaminti daržovių troškinius, troškinti mėsą, žvėrieną, laukinę paukštieną.
Burokėliai skaniai išrūgsta ir gali būti valgomi kaip šaltas užkandis, naudojami mišrainių, troškinių, apkepų, sriubų gamybai.

DVARO ABRIKOSŲ GIRA (abrikosai Lietuvoje auginami nuo XVI amžiaus)
 

Reikia:
10 litrų šaltinio vandens,
5 kg abrikosų,
200 g medaus,
30 razinų.
Gamyba:
Surinktus abrikosus 24 valandas palikti 18 – 20°C temperatūroje, sugrūsti medine grūstuve dubenyje arba kubile, užpilti karštu vandeniu, įdėti medaus, razinų ir palikti 12 valandų (galima užvirti). Perkošti, supilstyti į butelius ir laikyti šaltoje patalpoje.

IŠRŪGŲ GIRA SU KARAMELE
 

Reikia:
10 litrų išrūgų,
300 g medaus,
100 g giros raugo,
100 g deginto cukraus
Gamyba:
Išrūgas iškošti per marlę, supilti į ją degintą cukrų, pakaitinti beveik iki virimo ir toje temperatūroje kaitinti gerą pusvalandį. Atvėsinti iki 30°С  ir dar kartą iškošti. Tada į išrūgas sudėti medų, giros raugą,  išmaišyti ir palikti kambario temperatūroje parai, kol įrūgs. Girą supilstyti į butelius ir laikyti užkimštą vėsioje 6-8 °С vietoje.
Išrūgos yra pieno serumas, skystis, išsiskiriantis gaminant varškę ir sūrį. Todėl kai kuriose šalyse jos vadinamos “sūrio vandeniu”. Gydymas išrūgomis yra vienas seniausių ir Lietuvoje visiškai nepelnytai užmirštas. Jį jau Hipokrato laikais gydytojai skirdavo nuodingoms medžiagoms ir šlakams iš organizmo šalinti; tai ypač padėdavo apsinuodijus nekokybiškais maisto produktais ar sergant lėtinėmis kepenų ligomis. Praeitame šimtmetyje Alpėse veikė ne mažiau kaip 160 klestinčių kurortų, kur buvo gydoma ožkų ir karvių pieno išrūgomis. Išrūgos buvo geriamos, jose maudomasi ir, sumaišius su druskų prisotintais vandenimis, vartojamos gerklei skalauti. Išrūgos taip pat buvo vartojamos nuo lėtinio vidurių užkietėjimo, kepenų ir kasos veiklai pagerinti, kraujui, odai ir visam organizmui valyti. Tarp kitko, išrūgos visada būdavo derinamos su augalų sultimis.

Senovėje netgi karves šerdavo tam tikromis vaistažolėmis, kad jų veikliųjų medžiagų būtų piene ir išrūgose.



IŠRŪGŲ GIRA SU VANILE
 

Reikia:
5 litrų išrūgų,
5 litrų šaltinio vandens,
500 g medaus,
50 g naminės juodos ruginės duonos,
100 g razinų,
1 pakelio vanilinio cukraus.
Gamyba:
Išrūgas perkošti, užvirinti kartu su vandeniu, nukėlus nuo ugnies ataušinti iki 30°С  ir išmaišyti su medumi ir viniliniu cukrumi. Šiltoje vietoje parauginti apie 6-8 val. Kai paviršiuje atsiranda putų, jas nugraibyti ir suberti razinas. Girą supilstyti į butelius arba sandarų indą ir laikyti vėsioje vietoje.

PASUKŲ GIRA SU KARAMELE
 

Reikia:
10 litrų pasukų,
300 g medaus,
100 g deginto cukraus
Gamyba:
Pasukas iškošti per marlę, supilti į ją degintą cukrų, pakaitinti beveik iki virimo ir toje temperatūroje kaitinti gerą pusvalandį. Atvėsinti iki 30°С  ir dar kartą iškošti. Tada į pasukas sudėti medų, išmaišyti ir palikti kambario temperatūroje parai, kol įrūgs. Girą supilstyti į butelius ir laikyti užkimštą vėsioje 6-8 °С vietoje.

Pieniškos pasukos gaunamos mušant sviestą iš grietinėlės. Surauginus jas, gaunamos raugintos pasukos. Pagal baltymų, riebalų ir laktozės kiekį pasukos labai panašios į liesą pieną, tačiau jos daug vertingesnės, kadangi jų sudėtyje yra gausu lecitino.
Pasukos – labai naudingas produktas sergantiesiems mažakraujyste, nervų ligomis, net ateroskleroze. Pasukose esantis lecitinas lėtina senėjimo procesus, apsaugo nervines ląsteles, stiprina odos bei plaukų struktūrą, reguliuoja cholesterolio kiekį, skatina riebalų deginimą ir taip saugo nuo nutukimo, padeda išvengti aterosklerozės, gerina atmintį bei mažina nervinę įtampą.
Pasukos nekaloringos, todėl jos puikiausiai tiks tiems, kurie laikosi dietos ar vertina sveiką maistą.
Ajurvedos išmintis sako, kad tas, kuris geria pasukas, niekada nesusirgs, o pasukomis gydoma liga niekada nepasikartos. Pasukos laikomos stebuklingu gėrimu Indijoje ir daugelyje šeimų yra vartojamos kasdien.

KADAGIŲ GIRA
 

Reikia:
10 litrų šaltinio vandens,
300 g kadagių uogų,
200 g medaus,
100 g giros raugo,
30g apynių
Gamyba:
Kadagių uogas ir apynius sudėti į vandenį. Virti 10 min., po to atvėsinti iki 30°C, medų, raugą, išmaišyti ir palikti kambario temperatūroje parai, kol įrūgs. Girą supilstyti į butelius ir laikyti užkimštą vėsioje 6-8 °С vietoje.


KMYNŲ GIRA
 

Reikia:
10 litrų šaltinio vandens,
200 g kadagių uogų,
400 g medaus,
100 g giros raugo,
pusės citrinos
Gamyba:
Kmynus nuplauti ir virinti vandenyje pusę valandos. Skystį nukošti, įdėti supjautytą citriną, po to atvėsinti iki 30°C, medų, raugą, išmaišyti ir palikti dvi paras rūgti šiltoje vietoje, paskui vėl nukošti, supilstyti į butelius ar stiklainius ir laikyti užkimštą vėsioje 6-8 °С vietoje. Geriama po 3 dienų.

KOPŪSTŲ RASALO (SŪRYMO) GIRA – pats geriausias vaistas pagiriomis
 

Reikia:
1 litro kopūstų rasalo (sūrymo),
 1,5 litro virinto ir atvėsinto šaltinio vandens,
50 g giros raugo,
50g medaus
Gamyba:
Šioje giroje yra nuo opų apsaugančio vitamino U, įvairių mikroelementų, taip pat ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, kurių randama kopūstų rasale. Raugintų kopūstų rasalą sumaišyti su virintu šaltinio vandeniu, išmaišyti su medumi ir giros raugu ir  rauginti parą  šiltoje vietoje.

KRIAUŠAIČIŲ GIRA

Reikia:
10 litrų  virinto šaltinio vandens,
3 kg kriaušaičių krituolių,
50 g medaus
Gamyba:
Kriaušaites krituoles surinkti, nuplauti, supjaustyti skiltelėmis, sumesti į vandenį, galima įmaišyti 50g medaus, uždengti ir palikti porai parų šiltoje vietoje, kad įrūgtų. Išpilstyti į butelius ir laikykite vėsioje patalpoje. Tai vaistinis gėrimas, kurį galima gerti sergant kasos, kepenų ir inkstų ligomis.

MEDLIEVOS UOGŲ (KORINKŲ) GIRA
     

Reikia:
10 litrų šaltinio vandens,
1kg medlievos uogų,
100 g medaus,
100g giros raugo
Gamyba:
Sunokusias uogas sugrūsti medine grūstuve mediniame arbe emaliuotame inde, užpilti šaltinio vandeniu, užvirinti, atvėsinti. Nuovirą perkošti, įmaišyti medų ir raugą. Palikti šiltoje vietoje, kad įrūgtų Išpilstyti į butelius ir laikykite vėsioje patalpoje. Tai vaistinis gėrimas, kurį galima gerti sergant hipertonija.


MĖLYNIŲ GIRA
 

Reikia:
5 litrų virinto šaltinio vandens,
1kg mėlynių,
50 g giros raugo,
20-30 razinų
Gamyba:
Mėlynes perrinkti, sumaigyti, išmaišyti su giros raugu, užpilti vandeniu, apdengti marle ir palikti kambario temperatūroje, kad įrūgtų. Po to perkošti, supilti į butelius, įmesti po 3-4 razinas ir užkimšti. Vartoti po savaitės.

MORKŲ GIRA
 

Reikia:
5 litrų šaltinio vandens,
500 g tarkuotų morkų,
100 g medaus,
50g giros raugo
1 pakelio vanilinio cukraus,
pusė citrinos sulčių.
Gamyba:
Tarkuotas morkas užpilti karštu vandeniu ir palikti 2 valandoms, kad pritrauktų. Perkošti. Į atvėsusį antpilą įmaišyti medų, giros raugą, citrinos sultis ir palikti 4 – 5 valandoms, kad išrūgtų. Kai gira pradės putoti, supilti virintame vandenyje ištirpintą vanilinį cukrų.

KAIMIŠKA OBUOLIŲ GIRA KUBILE
 

Reikia:
20 kg obuolių krituolių,
100 g ruginių miltų,
1 litro verdančio šaltinio  vandens,
100 litrų virinto atvėsinto vandens
Gamyba:
Senovėje vasaros darbams šeimynai, kol lietuviai dar nebuvo tokie tingūs, kaip šiandien, pririnkdavo obuolių krituolių, supjaustydavo, išmesdami atliekas ir sukirmijusias vietas gyvuliams ėsti. Supjaustytus obuolius sudėdavo į puodą, užpildavo nedideliu kiekiu vandens ir virdavo kol suminkštės. Obuolienę supildavo  į 100 litrų kubilą, apibarstydavo ruginiais miltais, užplikydavo litru verdančio vandens ir užpildavo iki viršaus virintu vandeniu. Leisdavo 3 paras įrūgti ir gerdavo per vasaros ir rudens darbus. Užtat pavalgius, niekam vidurių nepūsdavo, visų skrandžiai nestreikuodavo ir nereikėdavo visokiausių espumizanų...


DVARO OBUOLIŲ SU MEDUMI GIRA
 

Reikia:
2 kg antaninių obuolių,
400g medaus,
50g giros raugo,
cinamono lazdelės
10 litrų virinto šaltinio  vandens,
Gamyba:
Obuolius nuplauti, supjaustyti plonomis riekelėmis, sudėti į emaliuotą puodą, užpilti šaltu vandeniu ir užvirti. Puodą nukaisti ir palaikyti 2-3 valandas, kol pritrauks. Nuovirą per sietą pertrinti, sudėti medų, raugą, cinamoną, uždengti rankšluosčiu ar servetėle ir padėti, kad įrūgtų. Palaikius 2-3 dienas, girą nupilti nuo tirščių, perkošti ir išpilstyti į butelius. Juos sandariai uždaryti ir palaikyti šaldytuve 3-4 dienas. Girą rekomenduojama patiekti atšaldytą.

OBUOLIŲ ATLIEKŲ GIRA
 

Reikia:
3 litrų  duonos giros,
1kg obuolių atliekų,
200 g medaus.
Gamyba:
Obuolius su odelėmis ir viduriukais smulkiai supjaustyti, užpilti paruošta duonos gira, išmaišyti, perkošti per marlę, sudėti medų ir leisti įrūgti.

POMIDORŲ GIRA
 

Reikia:
5 litrų šaltinio vandens,
600 g pomidorų,
500 g  medaus
50g giros raugo.
Gamyba:
Pomidorus sumalti, dėti į verdantį vandenį ir virti 5 – 7 minutes. Perkošti per marlę, atvėsinti. Į nuovirą įmaišyti medų ir giros raugą, pastatyti į šiltą vietą, kad įrūgtų


RABARBARŲ GIRA
 

Reikia:
6 litrų šaltinio vandens,
800 g rabarbarų,
500 g  medaus
60g giros raugo.
Gamyba:
Rabarbarų kotus supjaustyti smulkiais gabalėliais arba 2 – 3cm storio riekelėmis, dėti į verdantį vandenį ir virti 10 minučių. Perkošti per marlę, atvėsinti. Į nuovirą įmaišyti medų ir giros raugą, pastatykite į šiltą vietą, kad įrūgtų.

RAUGERŠKIŲ (BARBARISŲ) GIRA
 

Reikia:
3 litrų šaltinio vandens,
1 kg raugerškių (barbarisų),
medaus pagal skonį.
Gamyba:
Barbarisus kubile užpilti vandeniu, sandariai uždengti ir palikti savaitei. Paskui antpilą atskirti, 2 kartus praskiesti vandeniu, dėti medaus (1 litrui antpilo - 100g medaus) ir palikti šiltoje vietoje 24 valandoms, kad įrūgtų.

SERBENTŲ GIRA
 

Reikia:
10 litrų vandens,
2 kg raudonųjų serbentų,
1 kg medaus,
100g giros raugo,
apie 50 razinų,
1 pakelio vanilinio cukraus.
Gamyba:
Nuplautas uogas suberti į puodą, užpilti vandeniu ir užvirinti. Perkošti. Gautą skystį ataušinti, jame išmaišyti medų, giros raugą ir palikti, kad įrūgtų. Kitą dieną nugraibyti atsiradusias putas, suberti razinas bei vanilinį cukrų ir sandariai uždarius indą palaikyti 2-3 dienas. Po to ją galima gerti.



SLYVŲ GIRA
 

Reikia:
10 litrų virinto šaltinio  vandens,
2 kg geltonųjų slyvų (galima ir kitų),
500 g medaus,
50g giros raugo,
Gamyba:
Slyvas nuplauti, išimti kauliukus, supjaustyti plonomis riekelėmis, sudėti į emaliuotą puodą, užpilti šaltu vandeniu ir užvirti. Puodą nukaisti ir palaikyti 2-3 valandas, kol pritrauks. Nuovirą per sietą pertrinti, įmaišyti medų, raugą, uždengti  ir padėti, kad įrūgtų. Palaikius 2-3 dienas, girą nupilti nuo tirščių, perkošti ir išpilstyti į butelius. Juos sandariai uždaryti ir palaikyti šaldytuve 3-4 dienas.

SPANGUOLIŲ GIRA
 

Reikia:
10 litrų šaltinio vandens,
 2 kg spanguolių,
1 kg medaus,
100 g giros raugo,
apie 50 razinų,
Gamyba:
Nuplautas uogas suberti į puodą, užpilti vandeniu ir užvirinti. Perkošti. Spanguolių skystį ataušinti, jame išmaišyti medų,raugą ir pastatyti, kad įrūgtų. Kitą dieną nugraibyti atsiradusias putas, suberti razinas ir sandariai uždarius indą palaikyti 2-3 dienas. Po to ją galima gerti.

VYŠNIŲ GIRA
 

Reikia:
10 litrų šaltinio vandens,
1kg vyšnių,
500 g medaus,
100g giros raugo.
Gamyba:
Surinktus šviežias vyšnias 48 valandas laikyti pintinėse, paskui sugrūsti grūstuve mediniame kubile, užpilti karštu vandeniu ir palikti 24 valandoms. Paskui perkošti, jame įmaišyti medų, giros raugą palikti 10 – 12 valandų, kad įrūgtų. Girą laikykiti dar 5 – 7 dienas šaltoje patalpoje.


BALTA KRIUŠTINĖ GIRA
 

Reikia:
4 kg ruginių miltų,
400 g grikinių miltų.
400 g miežių salyklo.
Gamyba:
Baltos giros gaminimo būdas buvo žinomas jau seniai. Paprastai jos darydavo labai daug dažniausiai vasaros metu. Viską kruopščiai išmaišydavo, užplikydavo verdančiu vandeniu (maždaug 3 litrais), vėl išmaišydavo ir užpildavo dar 3 litrais verdančio vandens. Po pusės valandos dar įpildavo 3 litrus verdančio vandens. Verdančio vandens po 2 – 3 litrus pildavo tol, kol bendras tirpalo tūris pasiekdavo 12 litrų. Pamaišę tirpalą supildavo į statinę, įdėdavo 2 litrus nuo senos giros likusio tirštimo, uždengdavo skepeta ir pastatydavo šiltai, kad įrūgtų. Sekančią dieną užpildavo 4 kibirais virinto ir atvėsinto vandens, išmaišydavo, pernešdavo į šaltą patalpą. Prieš vartojimą perkošdavo.

BALTA KRIUŠTINĖ (PLIKYTA) GIRA
 

Reikia:
50 litrų  šaltinio vandens,
2 kg rugių salyklo,
1kg miežių salyklo,
8 kg ruginių miltų,
2 kg grikinių miltų,
2kg kvietinių miltų.
Gamyba:
Rugių ir miežių salyklą sumaišyti, užpilti šiltu vandeniu ir į pusiau skystą tešlą įmaišyti ruginius, kvietinius ir grikių miltus. Nuolat maišant supilti verdantį vandenį. Mišinį supilti į statinaitę ir palikti 5 – 6 valandoms, kad įrūgtų. Paskui išnešti į šaltą patalpą 1 – 2 dienoms.

BALTA DVARO KRIUŠTINĖ GIRA
 

Reikia:
10 litrų verdančio vandens,
250 g rugių salyklo,
130 g miežių salyklo,
1kg ruginių miltų,
250 g grikinių miltų,
250 g kvietinių miltų,
10 g džiovintų pipirmėčių.
Gamyba:
Išsiskiria ypatingomis skoninėmis savybėmis. Ją gamindavo dvaruose kruopščiai parinkdami produktus ir laikydamiesi senovinės technologijos. Salyklą gamindavo atskirai. Paprastai paimdavo 250 g rugių ir 130 g miežių salyklo. Šią masę maišydavo su šaltinio vandeniu, kol gaudavo skystą tešlą. Paskui gamindavo miltų tešlą, kuriai reikėdavo 1 kg ruginių miltų, 250 g grikinių miltų ir 250 g kvietinių miltų. Mišinį pildavo į skystą salyklą nedidelėmis porcijomis, tuo pačiu metu pildavo karštą vandenį ir maišydavo, kad nesusidarytų gumuliukų. Vandens pildavo 4 kartus daugiau (tūrio atžvilgiu), nei dėdavo miltų ir salyklo. Tešlą perdėdavo į kitą indą ir pastatydavo šiltai 5 valandoms. Paskui įpildavo 10 litrų verdančio vandens, kruopščiai išmaišydavo ir pridėdavo šaltmėčių (džiovintų). Skystį pastatydavo šiltai 12 valandų, kad įrūgtų. Išrūgusią girą išpilstydavo į butelius. Laikydavo šaltoje vietoje.


VALSTIETIŠKA DUONOS GIROS KRIUŠTIENĖ
 

4 porcijoms reikia:
800 g baltos kriuštinės (plikytos) giros,
180 g  virtų bulvių,
160 g  virtos vištienos,
150 g kietai virtų kiaušinių,
120 g smulkintų svogūnų laiškų,
120 g šviežių agurkų,
100 g ridikėlių,
100 g neriebios grietinės,
40 g smulkintų krapų,
30 g garstyčių,
18 g druskos,
15 g rudojo cukraus,
½ šaukštelio maltų  juodųjų pipirų,
Gamyba:
Bulves nulupti, supjaustyti kubeliais ir išvirti pasūdytame vandenyje su česnako skiltele, taip pat kietai išvirti kiaušinius, nulupti. Svogūnų laiškus labai smulkiai supjaustyti, apibarstyti druska ir mediniu menturiu trinti tiek, kad iš svogūnų išsiskirtų sultys. Po to įdėti paprastas garstyčias ir dar patrinti. Kiaušinius kaip galima smulkiau supjaustyti ir sutrinti kartu su svogūnais. Tada įberti labai smulkiai supjaustytus krapus su sėklomis ir išmaišyti. Agurkus ir ridikėlius kaip galima smulkiau supjaustyti šiaudeliais (galima sutarkuoti burokine tarka), bulves ir vištiena ypatingai smulkiai supjaustyti, viską kartu gerai išmaišyti, pagardinti maltais juodaisiais pipirais. Girą pilti, tik atleidžiant į stalą. Karštą dieną nepamirškite į kriuštienės lėkštę įdėti 3-4 ledų kubelius. Vetoje vištienos galima dėti garintą arba virtą veršieną, žuvį, o vietoje ridikėlių  - ridikus.

BAJORIŠKA JUODOS RUGINĖS DUONOS GIRA
 

Reikia:
10 litrų šaltinio vandens,
1kg juodos ruginės duonos,
200 g medaus,
100g giros raugo,
2 citrinų sulčių.
50 razinų
Gamyba:
Ruginės duonos džiūvėsius paskrudinti, kol šiek tiek parus, ir užplikyti karštu vandeniu. Palikti 2 – 3 valandoms 18 – 20°C temperatūroje, skystį perpilti į kitą indą. Džiūvėsius dar kartą užplikyti karštu vandeniu ir dar 2 valandoms palikti. Šią porciją sumaišyti su pirmąja. Kai atauš, perkošti, sudėti ištirpintą medų, giros raugą, citrinų sultis, nutarkuotą citrinų cedrą (geltoną odelę). Palikti 24 valandoms, kol įrūgs, paskui išpilstyti į butelius, į juos įmesti razinas.

DUONOS GIRA SU APYNIAIS
 

Reikia:
12 litrų šaltinio vandens,
1,5 kg džiovintos duonos,
200 g medaus,
100 g apynių,
120 g giros raugo
Gamyba:
Apyniai užpilti 4 litrais verdančio vandens ir palaikyti 5 dienas. Paskui sudėti duoną, medų, giros raugą, supilti likusį vandenį ir palaikyti dar 5 dienas šiltoje vietoje. Pasirodžiusias putas nugraibstyti. Statinaitę su gira uždengti ir laikyti savaitę šaltesnėje patalpoje. Po to gira nupiti į puodą ir užvirinti. Ataušusią perkošti, supilstyti į butelius, į kiekvieną įdėti po 2—3 razinas, sandariai uždaryti ir laikyti šaltoje vietoje. Po 4—5 dienų girą galima gerti.


GREITA DUONOS GIRA SU APYNIAIS
 

Reikia:
3 litrų duonos giros,
50 g apynių spurgų,
Gamyba:
Giros antpilas su apyniais kaip dietinis produktas geriamas sergant gastritais, gelta ir norint sustiprinti plaukus. Pagaminti šią girą gana paprasta. Į paruoštą girą suberti apynių spurgus ir palaikyti 5 – 8 valandas.

DUONOS GIRA SU AJERAIS
 

Reikia:
3 litrų duonos giros,
250 g ajero šaknies antpilo,

Gamyba:

Įprastu būdu pagamintą duonos girą pagardinti ajero antpilu. Tokia gira yra puikaus skonio, turi dietinių savybių. Ajero šaknis turi normalizuojantį poveikį sergant gastritu, kai sumažėjęs skrandžio rūgštingumas, skatina virškinimo organų darbą, gerina regėjimą ir klausą, stiprina dantenas, ramina nervų sistemą, mažina kraujo spaudimą.

DUONOS GIRA SU DŽIOVINTOMIS SLYVOMIS, OBUOLIAIS ARBA KITAIS VAISIAIS
 


Reikia:

10 litrų virinto šaltinio vandens,
1kg duonos džiūvėsių,
200g medaus,
100g giros raugo,
150g džiovintų slyvų
Gamyba:
Džiūvėsius ir džiovintas slyvas dėti į puodą, užpilti verdančiu vandeniu, uždengti dangčiu ir palikti 5 valandoms. Vėliau įmaišyti medų, giros raugą, dar kartą išmaišyti ir palikti, kad įrūgtų 10 – 12 valandų. Paskui perkošti per marlę ir dar 2 paras laikyti vėsioje patalpoje.

DUONOS SU DŽIOVINTAIS VAISIAIS GIRA
 

Reikia:
5 litrų šaltinio vandens,
500 g džiovintos juodos duonos (pasigamintos iš 1 kg šviežios),
250 g džiovintų vaisių,
50 g medaus,
50g giros raugo,
 20 razinų.
Gamyba:
Džiovintus vaisius pavirti pusėje kiekio vandens, nukošti per trigubą marlę. Duoną užplikinti likusiu kiekiu vandens, palaikyti pusdienį ir nuspausti per trigubą marlę. Tada vaisių nuovirą ir skystį nuo duonelės mirkymo sumaišyti, įmaišyti medų ir giros raugą, laikyti šiltai parą. Tada supilstyti į butelius, įdėti po kelias razinas, uždaryti ir laikyti šaldytuve. Gerti po 2-3 dienų.


DUONOS GIRA SU KADAGIAIS
 

Reikia:
1litro duonos giros,  
20 kadagių uogų
Gamyba:
Likus 5 valandoms iki giros ruošimo pabaigos, įberti sutraiškytų kadagio uogų. Kartais sutraiškytos kadagių uogos sudedamos į marlinį maišelį ir su maišeliu panardinamos į paruoštą girą 1 parai.

DUONOS GIRA SU KMYNAIS
 

Reikia:
20 litrų šaltinio vandens,
2 kg ruginės duonos (džiūvėsiams),
600 g medaus
200 g giros raugo,
60 g kmynų
Gamyba:
Kmynų girą yra dietinis ir profilaktikai tinkantis gėrimas. Jis reguliuoja virškinimą ir padeda apsisaugoti nuo peršalimo ligų.
Gira gaminti iš džiūvėsių antpilo, kaip įprasta, tačiau su medumi ir giros raugu įdėti ir sutrintų kmyno sėklų. Gėrimą perkošti ir atšaldyti.

DUONOS GIRA SU KRIENAIS
 

Reikia:
1litro duonos giros,
 50 g krienų.
Gamyba:
Į įprastu būdu paruoštą girą įberti krienų drožlių, palikti 2 – 3 valandoms. Atšaldyti ir patiekti bokaluose arba aukštose stiklinėse su ledukais.

DUONOS GIRA SU MĖTOMIS
 

Reikia:
1litro duonos giros,
50 g žalių  mėtų
arba 10 g džiovintų mėtų
Gamyba:
Šios giros receptas žinomas jau seniai. 1800m. žinyne „Sveikatos šaltinis“ apie girą su mėtomis buvo rašyta: „Gerti šį gėrimą, kai jis tinkamai paruoštas, netirštas ir pagardintas mėtomis, yra labai sveika. Jis padeda išvengti skorbuto ir visokių pūlinių ligų. Sušvelnina tulžies akmenligės priepuolį, atvėsina ir naudingas bet kuriuo laiku, ypatingai per vasaros karščius“.
Marlinį maišelį su džiovintomis mėtomis pamerkti į paruoštą girą 10-12 val. Taip pat ruošti girą su bazilikais, raudonėliais, rozmarinais.


GREITA NAMINĖ DUONOS GIRA SU JUODŲJŲ SERBENTŲ LAPAIS
 

Reikia:
10 litrų šaltinio vandens,  
1kg ruginės duonos džiūvėsių,
600 g medaus,
100 g giros raugo,
40 razinų,
20 g juodųjų serbentų lapų
Gamyba:
Džiūvėsius užpilti karštu vandeniu ir palikti 12 valandų. Atskirai užvirinti juodųjų serbentų lapų antpilą ir palikti 3 – 5 valandoms. Džiūvėsių ir juodųjų serbentų antpilus perkošti, įmaišyti medų ir giros raugą, palikti 4 valandoms, kad įrūgtų, dar kartą perkošti ir supilstyti į butelius. Į kiekvieną butelį įdėti po 4 razinas ir palaikyti 2 dienas.

KVIEČIŲ GIRA


Reikia:
5 litrų šaltinio vandens,
500 g  paskrudintų kviečių,
500g mielių,
50g giros raugo,  
20 g apynių,
20g vanilinio cukraus
Gamyba:
Kviečius, apynius suberti į vandenį ir valandą pavirinti. Skystimą perkošti, atšaldyti, įmaišyti medų, giros raugą ir vanilinį cukrų. Vieną parą parauginti, išpilstyti į butelius, sandariai uždaryti ir laikyti šaltoje vietoje.

GARSIOJI LIETUVIŠKA IMBIERINĖ DUONOS GIRA
 

Reikia:
6 litrų duonos giros,
200 g obuolių sulčių,
100 g medaus,
20 g tarkuotos imbiero šaknies.
Gamyba:
Obuolių sultis su medumi ir tarkuotu imbieru užvirtinti, perkošti, supilti į paruoštą duonos girą ir palikti valandai.


PYRAGO DŽIŪVĖSIŲ GIRA
 

Reikia:
1litro šaltinio vandens,
 200g batono arba pyrago džiūvėsių,
50 g medaus,
10 g giros raugo
Gamyba:
Džiūvėsius dėti į emaliuotą puodą, užpilti verdančiu vandeniu, uždengti dangčiu ir palikti 5 valandoms. Antpilą perkošti, įmaišyti medų ir giros raugą. Palikti, kol įrūgs.

PLIKYTOS DUONOS GIRA SU GVAZDIKĖLIAIS
 

Reikia:
5 litrų šaltinio vandens,
300 g  plikytos duonos apskrudintų džiūvėsių,
300 g medaus,
50 g giros raugo,
20 razinų,
Gamyba:
Džiūvėsius pakepinti, kol apskrus, dėti į emaliuotą puodą, užpilti verdančiu vandeniu, uždengti dangčiu ir palikti 5 valandoms. Antpilą perkošti, įmaišyti medų ir giros raugą. Palikti, kol įrūgs.
Nugraibyti putas, išpilstyti į butelius, į kiekvieną butelį įdėti po 3 – 4 razinas. Butelius užkimšti, palikti kambaryje 1 parai. Paruoštą girą laikykite šaltoje patalpoje.

SALYKLO GIRA
 

Reikia:
1litro šaltinio vandens
250 g salyklo,
100 g medaus,
10 g giros raugo
Gamyba:
Senovėje kaimuose iš rugių salyklo ir miltų gamino duonos kepalėlius girai. Miltus užplikindavo verdančiu vandeniu, pridėdavo salyklo, sumaišydavo ir su moliniu puodeliu šaudavo į krosnį iki sekančios dienos. Iš gautos tirštos tešlos darydavo nedidelius duonos kepalėlius ir iškepdavo juos krosnyje. Šią duonelę trupindavo ir gamindavo girą. Išdžiovintus kepalėlius buvo galima laikyti visus metus.
Šiais laikais namų sąlygomis girą iš salyklo galima pagaminti paprastesniu ir greitesniu būdu: emaliuotame puode užvirti vandenį, suberti salyklą, palikti 2 – 3 valandoms. Antpilą supilti į stiklinį indą, įdėti medaus, giros raugo ir palikti šiltoje vietoje, kad įrūgtų


RYŽIŲ GIRA
 

Reikia:
1,5 litro šaltinio vandens,
100 g virtų ryžių,
100 g medaus,
10 g giros raugo.
Gamyba:
Ryžius užpilti verdančiu vandeniu ir palikti, kad per naktį pastovėtų. Po to nukošti, įmaišyti medų, giros raugą ir palikti, kol įrūgs.

SOVIETINIO „OBŠČEPITO“ SALDŽIOJI DUONOS GIRA SU MIELĖMIS
 

Reikia:  
2  kg juodos ruginės duonos riekių,
35 litru verdančio vandens,
2,1 kg cukraus,  
45 g sausų mielių,
150 g neplautų razinų,
30 g šviežių mėtų lapų
Gamyba:
Juodos ruginės duonos riekes išdėlioti ant skardų ir apkepinti 200 laipsnių orkaitėje 20 min. Užpilti 35 litru verdančio vandens ir palikti, kad per naktį pastovėtų. Po to nukošti, suberti 2100g cukraus,  45g sausų mielių ir gerai išmaišyti, po to sumesti 150g neplautų razinų, 30g šviežių mėtų lapų ir palikti, kad įrūgtų. Išpilstyti į ąsočius ir  padėti į šaldytuvą.

Melnragė, 2010m. sausio 6 d.
Nepriklausomas mitybos ir kulinarijos ekspertas
A.Vincentas Sakas

 

LAST_UPDATED2
 
Komentarai (11)
Kmynų gira
11 Trečiadienis, 15 Gruodis 2010 10:57
Dariau kmynų gitrą su ruginiu raugu. Vieną kartą gavosi gerai, o antrą kartą gavosi ne gira, o kisielius. Ar galima tokią tirštą girą gerti, ar čia kažką negerai padariau, kad taip keistai surūgo?
geri vyrai geroj girioj geria gira,gerdami giria
10 Sekmadienis, 08 Rugpjūtis 2010 12:06
labai puikus receptai,dar puikesne izanga i juos.respect.
Receptai
9 Pirmadienis, 10 Gegužė 2010 10:45
Pabandziau pasigaminti girą iš rinkinio "Gera gira".
Kaip ir nieko,bet kažko trūksta(gal tikslesnės instrukcijos).Kitą girą pasigaminau iš rinkinio "Lietuviška gira"(www.lietuviskagira.lt).Skonis daug geresnis,tačiau reikia rauginti ne parą kaip parašyta o apie 1,5-2 paras.
Pabandžiau paragauti parduotuvinės gubernijos giros
tai tikras angliarūgštės gėrimas,kurio net nuryti nesinori,kai atsimeni natūralios giros skonį.
Ačiū p.Vincentui už receptus,toliau bandysime pagal jį.
Žalvarinei
8 Sekmadienis, 28 kovas 2010 07:45
kai rašoma tiesa apie tuos tėvus, kurie maisto prekių parduotuvių genetiškai modifikuotaid, chemizuotais ir nuodingais maisto produktų ir gėrimų falsifikatais ir surogatais (natūralių, organinių maisto produktų jau 10 metų Gavnopoliuose nebėra) savanoriškai ir kryptingai nuodija savo vaikus ir vykdo pasaulyje neregėtą savo ateities kartų genocidą, - čia Jūs matote daug neapykantos?
Ar tik nebūsite viena iš tų apkvailintų padlaižiautojų? Ar turite vaikų?..
zvorunei, o gal Žvorūnei
7 Sekmadienis, 28 kovas 2010 07:31
truputį pasimokius istorijos, būtų galima sužinoti, kad Lietuvoje buvo net 10 procentų aukštuomenės (Anglijoje, Parncūzijoje - 1-2% didikų ir bajorų) neišmetus iš atminties dvarininkų, turtingų miestiečių, dvasiškių, viso karaliaus dvaro, susidarytų geras kalnelis porcelianinių indų ir auksinių, sidarbinių šaukštų
Aciu!
6 Antradienis, 16 kovas 2010 12:56
Aciu uz fantastiska straipsni ir giros receptus!. Senai ieskojau tokios giros pagaminimo paslapciu. Tikrai isbandysiu ir Velykoms turesiu gardzia gira! Tikra rugine duona su raugu, rugiu grudais, be jokiu E ir priedu kepu jau beveik metus. Skonis fantastiskas, nepalyginti su pirktine duona.
Juokai
5 Ketvirtadienis, 14 Sausis 2010 09:01
Na taip, senų senovėje lietuviai valgydavo tik iš porceliano indų su sidabriniais ar auksiniais šaukštais... :DD
giros
4 Trečiadienis, 13 Sausis 2010 13:59
na įdomus straipsnis dar įdomesni receptai ir šiaip tokių skaitalų nerasi kitur. gražu. kaip ir skaitant apie tikrąsias lietuviškas pirtis. tik baisiai jau daug neapykantos šiandieniniam pasauliui...
supa-dupa
3 Antradienis, 12 Sausis 2010 23:42
Sakas čia pavarė ;-) bėgu gamintis avižų giros
Algis
2 Penktadienis, 08 Sausis 2010 21:12
Algis
aciu labai uz receptus :)
Gira
1 Ketvirtadienis, 07 Sausis 2010 23:07
BituteKu
Fantastika, dar neteko matyti tiek daug ir tokių įspūdingų receptų, dar ir su nuotraukomis. Ir kokia įvairovė...
yvComment v.1.20.0